Kraljica Elizabeta II. je umrla na Škotskem, ob njej se je zbrala družina

Svet 08. Sep 202213:54 > 19:45 0 komentarjev
Kraljeva družina
Russell Cheyne/REUTERS

Iz Buckinghamske palače so sredi dneva sporočili, da je britanska kraljica Elizabeta II. pod zdravniškim nadzorom na posestvu Balmoral na Škotskem, nekaj ur za tem pa je mednarodno skupnost pretresla vest o njeni smrti. Ob kraljici so se zbrali vsi njeni otroci, na Škotsko pa so odpotovali tudi preostali člani ožje kraljeve družine. Na Otoku zdaj z negotovostjo zrejo v prihodnost.

“Kraljičini zdravniki so zaskrbljeni zaradi njenega zdravja, zato ostaja pod zdravniškim nadzorom,” so sredi dneva, nekaj ur, preden je bilo znano, da je kraljica Elizabeta II. umrla, v kratki izjavi za javnost sporočili iz Buckinghamske palače. Ob kraljici Elizabeti II. so se zbrali njeni otroci – prestolonaslednik princ Charles, princesa Anne, princ Andrew in princ Edward. Po poročanju britanskih medijev pa so na Škotsko prispeli tudi nekateri preostali člani ožje kraljeve družine, med njimi vnuk princ William. Vest, da je kraljica umrla, je javnost izvedela, preden je v Balmoral prispel princ Harry.

Ob današnji novici, da je kraljica v zelo slabem stanju, so bili prenekateri Britanci pretreseni. Prav tako danes ni bilo uprizoritve menjave častne straže pred Buckinghamsko palačo. Pred vestjo o kraljičini smrti je nova predsednica britanske vlade Liz Truss na Twitterju sporočila, da je Velika Britanija globoko zaskrbljena nad novico o kraljičinem zdravju. “Moje misli in misli državljanov so z njenim veličanstvom ter njeno družino,” je še dodala. Po navedbah Downing Streeta, premierka Truss v naslednjih dveh dneh ne bo odpotovala na Škotsko.

Britanska nacionalna televizija BBC je sicer že popoldne začela oddajati poseben program, posvečen kraljici. Voditelj Huw Edwards je nosil temno obleko, belo srajco in črno kravato v skladu z BBC-jevim kodeksom oblačenja ob smrti člana kraljeve družine.

Še preden je bilo znano, da je kraljica umrla, so se ljudje začeli zbirati pred posestvom na Škotskem in pred Buckinghamsko palačo v Londonu, kjer so polagali cvetje.

Buckinghamska palača Buckinghamska palača
REUTERS/Russell Cheyne
Ljudje pred gradom Balmoral Ljudje pred gradom Balmoral
REUTERS/Russell Cheyne
Buckinghamska palača Buckinghamska palača
REUTERS/Toby Melville
Buckinghamska palača Buckinghamska palača
REUTERS/Toby Melville
Buckinghamska palača Buckinghamska palača
REUTERS/Toby Melville

Balmoral – kraljičin poletni dom – velja za enega njenih najljubših krajev, kjer naj bi bila najsrečnejša. Po tradiciji so člani kraljeve družine vsako poletje odpotovali na to posestvo. Grad, ki je v lasti kraljeve družine že generacije, je leta 1852 kraljici Viktoriji kupil njen mož princ Albert. Po tradiciji kraljica v svoji poletni rezidenci biva od avgusta do oktobra. Letos je Elizabeta II. na Škotsko odšla 21. julija in tam tudi do danes ostala.

“Moje molitve in molitve naroda so z njenim veličanstvom kraljico Elizabeto II. Naj jo božja prisotnost okrepi in vse, ki so z njo v Balmoralu,” je sporočil canterburyjski nadškof Justin Welby. Kraljeva zgodovinarka Anna Whitelock je po poročanju Guardiana pojasnila, da izjava Buckinghamske palače kaže na ”očitno zelo resne čase”.

96-letna monarhinja, ki je v zadnjem letu zaradi težav s hojo odpovedala udeležbo na več dogodkih, je v torek na Škotskem sprejela odstop nekdanjega premierja Borisa Johnsona in za novo premierko imenovala Liz Truss, ki je že petnajsti prvi minister oziroma ministrica v času njene 70-letne vladavine. Dogodka nista potekala v Buckinghamski palači kot običajno, temveč v dvorcu Balmoral, saj so želeli kraljici prihraniti pot v London. Na fotografijah z novo premierko je bila sicer monarhinja nasmejana, se je pa opirala na palico.

Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA

Britanska kraljica se je v zadnjem letu redkeje pojavljala na javnih dogodkih, nadomeščali so jo drugi člani kraljeve družine. V sredo je odpovedala virtualno srečanje, ker so ji zdravniki svetovali počitek. Junija se v glavnem ni udeležila dogodkov, ki so jih pripravili ob platinastem jubileju njenega vladanja, se je pa čez poletje večkrat pojavila na dogodkih na Škotskem, kjer je od julija. Med epidemijo covida-19 je večino časa preživela v izolaciji skupaj s soprogom princem Filipom, ki je v stotem letu starosti umrl lani spomladi.

Sicer pa je kraljica v zadnjem letu poskrbela za kar nekaj zaskrbljenosti na britanskem otočju. Konec februarja je bila pozitivna na testu za koronavirus, že pred tem pa so jo pestile zdravstvene težave, zaradi katerih je morala konec preteklega leta odpovedati kar nekaj uradnih dolžnosti. Lanski oktober je bil še posebej skrb vzbujajoč. Zaradi utrujenosti je denimo odpovedala obisk Severne Irske. Zatem je noč preživela v bolnišnici, razlog za to pa so bile preliminarne preiskave. Konec oktobra se zaradi priporočila zdravnikov tudi ni udeležila dogodkov v sklopu mednarodne podnebne konference COP26. Ker kraljica ni odpotovala v Glasgow, je zato udeležence konference nagovorila prek posnetega videosporočila.

Ključni dogodki od začetka poletja:

21. julij: Kraljica je odpotovala na posestvo Balmoral na Škotsko, kjer se je začel njen tradicionalni poletni oddih.

28. julij: Princ Charles se je udeležil otvoritvene slovesnosti iger Commonwealtha namesto kraljice in prebral njen nagovor.

8. avgust: Kraljičina tradicionalna dobrodošlica s častno stražo na gradu Balmoral je potekala v zasebnosti gradu, pri čemer vir navaja, da je bila “ta sprememba v skladu s prilagoditvijo dogodka za udobje njenega veličanstva”.

3. september: Kraljica se ni udeležila priljubljenih gorskih iger Braemar Gathering.

6. september: Kraljica je sprejela Borisa Johnsona na gradu Balmoral, nato pa pozdravila Liz Truss in jo zaprosila, naj sestavi vlado in postane predsednica vlade. Zgodovinska avdienca je prva, ko je 96-letna monarhinja to ključno dolžnost opravila v zavetju Aberdeenshira in ne v Buckinghamski palači.

7. september: Kraljica je preložila srečanje Tajnega sveta, saj so ji kraljevi zdravniki svetovali počitek.

8. september: Buckinghamska palača je naznanila, da je kraljica pod zdravniškim nadzorom na posestvu Balmoral, saj so kraljevi zdravniki zaskrbljeni zaradi njenega zdravja. Člani kraljeve družine, vključno z valižanskim princem, vojvodo Cambriškim, kraljevsko princeso ter vojvodo in vojvodinjo Suseško, so odšli na pot do Balmorala, da bodo kraljici stali ob strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!