Strokovnjakinja: Sporočilo iz Buckinghamske palače naznanja “zelo resne čase”

Svet 08. Sep 202215:53 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA

Kraljica Elizabeta II. je pod nadzorom zdravnikov, so sporočili iz Buckinghamske palače. Kako so resnost sporočila palače razumeli poznavalci?

Potem ko so iz Buckinghamske palače sporočili, da je britanska kraljica Elizabeta II. pod zdravniškim nadzorom in po tem, ko se je razvedelo, da so na škotsko posest Balmoral odpotovali člani kraljeve družine – med drugim vsi kraljičini otroci –, se je javnost spraševala, kako slabo oziroma kritično je bilo pravzaprav kraljičino zdravstveno stanje.

Zgodovinarka, poznavalka britanske monarhije Anna Whitelock z Univerze Londona, je ocenila, da sporočilo Buckinghamske palače naznanja “očitno zelo resne čase”. Za BBC je prav tako dejala, da je bila kraljica “absolutno odločena”, da je priča menjavi na čelu britanske vlade – ta teden je namreč na čelu vladajoče konservativne stranke in britanske vlade Borisa Johnsona zamenjala Liz Truss.

Kraljevi dopisnik Nicholas Witchell je sporočilo Buckinghamske palače označil za pomembno v primerjavi s predhodnimi, ko je kraljeva služba sporočila le tako malo, kot je lahko. Po njegovih besedah dejstvo, da je palača objavila sporočilo, in dejstvo, da so člani kraljeve družine odpotovali na Škotsko, povesta vse. Pred tem je prav tako sporočil, da zadnje špekulacije o kraljičinem zdravju vključujejo “govorice o rakih”, a da potrditve ni, do njegovih navedb pa so bili kritični nekateri drugi poznavalci.

Previdno izbrane besede Buckinghamske palače nakazujejo, da “se morda dogaja nekaj resnega,” pa je dejal nekdanji kraljevi dopisnik BBC Richard Sumner. Poleg kraljičine visoke starosti – Elizabeta II. ima namreč 96 let – je po njegovih besedah treba biti pozoren na vse morebitne zdravstvene zaplete. “Upajmo, da je prehodna nevihta, ki bo premoščena, a glede na skrbno izbrane besede palače se verjetno dogaja nekaj resnega,” je dejal po navedbah BBC. Sklicujoč se na navedbe ljudi, ki so bili v stiku s kraljico, je kraljičino psihično stanje dobro, monarhinja pa da je še vedno ohranjala zanimanje za vse. “Videti je, kot da jo na cedilu pušča telo,” Sumnerjeve besede še povzema BBC.

Zazrti v prihodnost

“Tektonske plošče se premikajo,” je komentirala avtorica del o kraljevi družini Catherine Pepinster. Dodala je: “Združeno kraljestvo je na prelomnici novega obdobja.” Če se kraljičino vladanje dejansko zaključuje, bo to “travmatični” trenutek za državo, je Pepinster dodala za BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!