Britanska policija tarča kritik zaradi aretacij novinarjev na protestu

Svet 09. Nov 202215:00 0 komentarjev
protest
Profimedia

Britanska policija je bila deležna ostrih kritik, ker je aretirala več novinarjev, ki so poročali z okoljskih protestov. V ponedeljek in torek so pridržali tri novinarje in fotografe, ki so poročali o demonstracijah v bližini Londona, med katerimi so se aktivisti priklenili na drogove na avtocesti in ovirali promet.

Novinarka Charlotte Lynch je povedala, da so jo aretirali v bližini prizorišča protestov, čeprav je policistom pokazala novinarsko izkaznico, ki jo je policija prej tudi odobrila. Novinarka radijske postaje LBC je povedala, da so jo vklenili in odpeljali na policijsko postajo, kjer so jo pridržali pet ur, nato pa so jo izpustili brez obtožbe.

“Edino vprašanje je bilo, kako sem vedela, da bodo tam potekali protesti,” je dodala Lynch, ki je dejala, da so jo pridržali zaradi suma zarote za povzročitev motnje javnega reda. “Bilo je povsem očitno, da sem novinarka. Le opravljala sem svoje delo,” je dodala in incident označila za grozljiv napad na svobodo medijev.

Policija v okrožju Hertfordshire severno od Londona je sicer zagovarjala svoja dejanja in dejala, da je “imela razloge za pridržanje novinarjev”, britanski novinarski sindikat pa je dogodek označil za kršitev pravic novinarjev do tega, da javnosti zagotavljajo točne informacije.

“Novinarji imajo vso pravico zaščititi svoje vire in ne bi smeli biti prisiljeni v razkritje zasebnih komunikacij. Novinarsko izkaznico, ki jo posameznik predloži policistom, je treba spoštovati, vsako prizadevanje za spodkopavanje dela novinarjev pa ogroža svobodo medijev,” so dodali.

Notranja ministrica Suella Braverman je policiji nedavno obljubila večja pooblastila za zatiranje “gverilskih protestnih taktik, ki javnosti prinašajo kaos in trpljenje”, ministrica za izobraževanje Gillian Keegan pa je oporekala, da novinarjev ne bi smeli aretirati samo zaradi tega, ker opravljajo svoje delo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!