Britanska premierka se je pokesala: Za napake mi je žal

Svet 18. Okt 202208:05 1 komentar
Liz Truss
PROFIMEDIA

Vodja britanske vlade Liz Truss, ki se je zaradi spornega načrta za naslovitev krize na Otoku znašla pod plazom kritik javnosti in svojih strankarskih kolegov, je v pogovoru za BBC spregovorila o spodletelem planu reform, zaradi katerega se je po le nekaj tednih vladanja tudi že poslovila od svojega ministra za finance. V pogovoru se je, pravzaprav, opravičila. "Želim sprejeti odgovornost in reči, da mi je žal za napake, ki so bile storjene," je med drugim dejala.

Britanska premierka Liz Truss je v ponedeljek vsaj nekoliko presenetila z opravičilom za “napake” svojega prvotnega programa, s katerim je njena vlada kmalu po nastopu funkcije septembra nameravala nasloviti gospodarsko krizo na Otoku. Program, ki je vključeval po mnenju kritikov sporno zadolževanje in nižanje davkov, je krizo na Otoku le še zaostril – med drugim je, kot smo poročali, strmoglavila vrednost funta, pretresen je bil trg posojil.

Zaradi kontroverznega načrta je bila Truss minuli teden primorana odsloviti ministra za finance Kwasija Kwartenga, njena vlada pa je že sprejela tudi nov načrt ukrepov, ki so precej drugačni od tistih, ki jih je predvidevala najprej. Na prvem mestu, so sporočili, je zagotoviti “stabilnost”.

“Želim sprejeti odgovornost in reči, da mi je žal za napake, ki so bile storjene,” je britanska premierka v ponedeljek dejala v pogovoru za BBC. “Želela sem ukrepati, pomagati ljudem z njihovimi položnicami za energente, lotiti se težave visokih davkov, a smo šli prehitro predaleč,” je dodala.

Truss je, spomnimo, še do nedavnega vztrajala, da bo nižanje davkov, vključno z odpravo najvišjega dohodninskega razreda, britanskemu gospodarstvu prineslo rast.

Na vprašanje, ali je Truss po vsem, kar je kot voditeljica vlade prestala v dobrem mesecu dni, premierka le še na papirju, je Truss odgovorila, da je za novega finančnega ministra imenovala Jeremyja Hunta, saj da je vedela, da mora spremeniti zastavljeno smer. “Bilo bi povsem neodgovorno, da ne bi ravnala v nacionalnem interesu na način, kot sem,” je komentirala in povedala, da je bila sprememba politike pravilna odločitev.

“Najbolj ranljivi bodo prihodnjo zimo zaščiteni,” je v pogovoru z BBC še dejala britanska premierka, ki se ji po nekaterih poročanjih obeta revolt, ki ga načrtujejo konservativni poslanci. “Preučujemo, kako lahko to najbolje storimo,” je dodala, prav tako prepričana, da bo svojo stranko popeljala na naslednje volitve.

“Ostajam, ker sem bila izvoljena, da delam za to državo. To je to, kar sem odločena, da delam,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje