Velika Britanija po ekonomskih napovedih drsi v recesijo

Gospodarstvo 17. Okt 202209:56 0 komentarjev
gospodarstvo, banke, velika britanija
PROFIMEDIA

Ekonomisti opozarjajo, da bo gospodarstvo Združenega kraljestva v naslednjega pol leta padlo v recesijo. Po napovedih naj bi v celotnem prihodnjem letu britansko gospodarstvo nazadovalo za 0,3 odstotka. Poslabšanje napovedi je posledica kombinacije visokih cen energije, naraščajoče inflacije, vse višjih obrestnih mer in ranljivosti svetovnega gospodarstva.

Britansko gospodarstvo bo v naslednjega pol leta zdrsnilo v recesijo, opozarjajo ekonomisti. Po njihovih napovedih se bo britanski bruto domači proizvod (BDP) tako v zadnjem četrtletju letos kot v prvem in drugem četrtletju prihodnje leto skrčil za 0,2 odstotka. V celotnem prihodnjem letu naj bi britansko gospodarstvo nazadovalo za 0,3 odstotka.

Skupina EY ITEM Club, ki se ukvarja z ekonomskimi napovedmi, je s tem močno poslabšala gospodarska pričakovanja na Otoku. V predhodni sezonski napovedi je namreč ocenila, da se bo britansko gospodarstvo leta 2023 okrepilo za odstotek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poslabšanje napovedi je posledica kombinacije visokih cen energije, naraščajoče inflacije, vse višjih obrestnih mer in ranljivosti svetovnega gospodarstva. Vse to je namreč povečalo možnost, da bo Velika Britanija do sredine prihodnjega leta zdrsnila v recesijo. O tehnični recesiji je govora, ko pride do dveh zaporednih četrtletnih padcev BDP.

So pa v EY Item Club ob tem izključili resen padec britanskega BDP, in sicer predvsem na račun tega, da so oblasti na Otoku vzpostavile kapico na cene energije. Britanska vlada je namreč septembra predstavila energetske ukrepe tako za pomoč gospodinjstvom kot podjetjem.

Najprej je zgornjo mejo letnih stroškov za energijo za gospodinjstva za dve leti zamrznila pri 2500 funtih (približno 2890 evrih), nato pa je napovedala še, da bo zgornja cena za megavatno uro plina za podjetja, javne zavode, denimo šole, in nevladne organizacije, med njimi dobrodelna združenja, pri 75 funtih (86,70 evra), za megavatno uro električne energije pa pri 211 funtih (243,92 evra). Nase naj bi tako prevzela skoraj polovico njihovih stroškov za energijo.

V EY Item Club napovedujejo, da se bo Velika Britanija ob umiritvi inflacije, spodbuditvi izvoza na račun šibkega funta in opustitvi zviševanja obrestnih mer vrnila k rasti v drugi polovici 2023. Leta 2024 bo, če ne bo dodatnih gospodarskih šokov, sklenila z 2,4-odstotno rastjo BDP, leto 2025 pa z 2,3-odstotnim povečanjem gospodarske aktivnosti.

Prav zaradi njene ekonomske politike ter razmer v gospodarstvu pa je vedno bolj negotov položaj britanske premierke Liz Truss, ki ji po dobrem mesecu dni na čelu britanske vlade mnogi že iščejo zamenjavo. Analizo slabega in kaotičnega začetka njene vladavine si lahko preberete tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!