Cepivo proti nekaterim vrstam raka začeli preizkušati na ljudeh

Svet 10. Feb 202418:06 1 komentar
laboratorij, viale, medicina, zdravilo, cepivo, cepiva, zdravila, biokemija
Foto: PROFIMEDIA

V Veliki Britaniji so na pacientih začeli preizkušati cepivo proti raku, ki je del svetovne raziskave. Cepivo je namenjeno zdravljenju rakov s trdimi tumorji, temelji pa na mRNA tehnologiji.

V Veliki Britaniji so začeli na pacientih preizkušati novo cepivo, namenjeno zdravljenju rakavih obolenj s trdimi tumorji, kot je kožni rak.

Gre za terapevtsko cepivo, ki ne preprečuje nastanka raka, pač pa pomaga usposobiti imunski sistem za boj proti rakavim celicam, poroča portal Live Science.

Cepivo, ki ga preizkušajo v Združenem kraljestvu in drugod po svetu, se imenuje mRNA-4359. Podobno, kot cepiva Pfizer-BioNTech in Moderne proti Covidu-19, vsebuje genetsko molekulo, imenovano mRNK (oziroma mRNA, op. a.), ki celicam posreduje navodila za gradnjo določenih beljakovin.

V primeru omenjenega cepiva mRNK daje celicam navodila za izdelavo beljakovin, ki jih pogosto najdemo v rakavih trdnih tumorjih. Te beljakovine se nato predstavijo telesnemu imunskemu sistemu, ki sestavi “arzenal” za boj proti rakavim celicam.

O mRNK cepivih smo sicer pisali v rubriki Poglobljeno v članku z naslovom: “V roku petih let nas ljudje ne bodo več poznali po cepivu proti covidu-19”

S preskušanjem mRNA-4359 znanstveniki preverjajo, ali je cepivo varno in sprejemljivo za bolnike.

Preizkusili ga bodo samostojno in kot dodatek obstoječi imunoterapiji. Preverjali pa bodo tudi, ali zdravljenje zmanjšuje tumorje pri bolnikih s pljučnim in kožnim rakom.

Kot je v izjavi dejal dr. David Pinato, klinični znanstvenik na oddelku za kirurgijo in raka pri Imperial College London in svetovalec za medicinsko onkologijo pri Imperial College Healthcare NHS Trust, je raziskava šele v začetni fazi in bo do uporabe verjetno minilo še nekaj let, vendar “ta raziskava postavlja ključne temelje, ki nas približujejo novim terapijam, ki so potencialno manj toksične in bolj natančne.”

Poskus sponzorira farmacevtsko podjetje Moderna, v naslednjih treh letih pa naj bi v njem sodelovali bolniki po vsem svetu. Vsakega bolnika bodo spremljali do 34 mesecev po zdravljenju, še piše Live Science.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje