Člani Varnostnega sveta izrazili podporo mednarodnim varnostnim silam za Haiti

Svet 25. Jan 202422:13 0 komentarjev
Samuel Žbogar
Foto: PROFIMEDIA

Varnostni svet ZN je danes razpravljal o položaju na Haitiju, pri čemer so se vrstili izrazi podpore nedavno potrjeni mednarodni varnostni misiji za Haiti pod vodstvom Kenije, ki pa zamuja z nameščanjem. Slovenski predstavnik v Varnostnem svetu Samuel Žbogar je bil med tistimi, ki so pozvali k hitrejšemu ukrepanju.

Zunanji minister Haitija Jean Victor Geneus je poudaril nujnost hitrega prihoda mednarodnih sil in dejal, da je zaradi nasilja uličnih tolp država postala podobna vojnemu območju. “Še dve leti ni minilo, odkar sem vam prikazal podobo varnostnega in humanitarnega položaja, ki je vse temnejša in vse bolj žalostna,” je dejal minister.

Izrazil je upanje, da mu ne bo več treba priti pred Varnostni svet s prošnjo za namestitev mednarodnih sil, ker prebivalci Haitija takšnega položaja ne morejo več prenašati. Nasilje je izbruhnilo in se nadaljuje od umora predsednika Jovenela Moiseja leta 2021. Ulične tolpe nekaznovano divjajo po državi, kjer je bilo lani po podatkih ZN 4800 umorov.

Varnostni svet ZN je oktobra odobril namestitev mednarodnih sil pod vodstvom Kenije za pomoč policiji Haitija, vendar pa je kenijska opozicija sprožila tožbo proti misiji. Kenijski veleposlanik pri ZN Martin Kimani je dejal, da vlada napreduje v pripravah na misijo, prihodnji mesec pa bo potekala konferenca z drugimi državami, ki bodo prispevale svoje pripadnike v misijo.

Samuel Žbogar je prav tako opozoril na šokantno nasilje oboroženih tolp in pomanjkanje odgovornosti. Še posebej grozljivo je po njegovih besedah sistematično spolno nasilje, skupaj z novačenjem otrok v tolpe. “Vse udeležence v varnostni misiji spodbujamo, da omogočijo hitro izvajanje mandata,” je dejal.

“Slovenija ostaja zavezana humanitarni pomoči prebivalstvu in prispeva pomoč,” je dejal Žbogar. Dodal je, da je zaradi pomanjkanja hrane prizadetih več kot 40 odstotkov prebivalcev Haitija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!