Črnogorska ministra, odgovorna za “diplomatski škandal”, ostala brez položaja

Svet 22. Okt 202214:23 0 komentarjev
Ranko Krivokapić
PROFIMEDIA

Črnogorski parlament je minulo noč razrešil s položaja zunanjega ministra Ranka Krivokapića in ministra za obrambo Raška Konjevića, ki sta z nespoštovanjem postopkov pri postavljanju spominske plošče v nekdanjem taborišču Morinj povzročila diplomatski škandal, poročajo tuje tiskovne agencije.

Razrešitev ministrov je predlagal premier Dritan Abazovič, ki opravlja tekoče posle, potem ko je njegova vlada konec avgusta dobila nezaupnico.

Raško Konjević in Krivokapić sta bila pobudnika postavitve spominske plošče za hrvaške zapornike v nekdanjem taborišču Morinj, o kateri nista obvestila vlade in pristojnih organov. Abazović je ocenil, da je bila spominska plošča postavljena nezakonito in v nasprotju z interesi črnogorskih državljanov in prizadevanji za spravo.

Za razrešitev ministrov je na parlamentarni seji, ki se je končala davi, glasovalo 41 poslancev 81-članskega parlamenta. Podprli so jo poslanci prosrbske Demokratske fronte, koalicije Mir je naš narod nekdanjega predsednika parlamenta Alekse Bečića in Abazovićeve koalicije Črno na belem.

V plenarni dvorani med glasovanjem ni bilo poslancev Demokratske stranke socialistov (DPS) črnogorskega predsednika Mila Đukanovića, Socialdemokratske stranke (SDP), iz katere sta Konjević in Krivokapić, Socialdemokratov (SD), Liberalne stranke (LP) ter strank manjšin.

Spominsko ploščo sta Krivokapić in Konjević odkrila prejšnji teden, predstavlja pa obžalovanje Črne gore zaradi obstoja taborišča v Morinju in trpljenja Hrvatov, ki so bili zaprti v njem. Slovesnosti ob odkritju spominske plošče sta se udeležila tudi podpredsednik hrvaške vlade Tomo Medved in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. Črnogorska služba za inšpekcijski nadzor je ta teden naložila občini Kotor, da ploščo v treh dneh umakne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!