Dan D za Rusijo, ki se približuje bankrotu

Svet 16. Mar 202206:00 > 08:37 11 komentarjev
Vladimir Putin
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Rusiji danes s plačilnim rokom 30 dni zapade 117 milijonov dolarjev obresti na dve dolarski obveznici, ki jih, kot kaže, Rusija ne bo mogla plačati. Da utegne Rusija bankrotirati, je javno namignil tudi že ruski finančni minister. Nazadnje Rusija svojega dolga v tuji denarni valuti ni poplačala pred več kot stoletjem, v času boljševistične revolucije. Njen bankrot leta 1998, ki je pomagal na oblast Vladimirju Putinu, pa je imel velike posledice tudi globalno. Se lahko to zgodi tudi zdaj?

Rusiji danes (s plačilnim rokom 30 dni) zapadejo obresti na dve dolarski obveznici, in veliko vprašanje je, ali bo teh 117 milijonov dolarjev, kolikor obresti na ti dve obveznici znesejo, Rusija lahko plačala. Če ne bo (z)mogla, bo obveljalo, da je nesposobna servisirati svoj dolg v tujih valutah. Ali drugače: da se je znašla v bankrotu.

Rusija je bankrotirala že leta 1998, in to je imelo takrat velike posledice tudi globalno. Za slabo izpeljano tranzicijo nekaj let po razpadu Sovjetske zveze je bil leta 1998 usoden padec cen nafte. Rusija je zašla v hudo valutno, dolžniško in bančno krizo ter ni bila več sposobna odplačevati svojih dolgov v svoji nacionalni denarni valuti. To je bil tudi konec Borisa Jelcina in začetek vzpona Vladimirja Putina. To, da Rusija ni sposobna odplačevati svojega dolga v tuji denarni valuti, pa se je nazadnje zgodilo pred več kot stoletjem, leta 1918, v času boljševistične revolucije, ko je Vladimir Lenin zavrnil poplačilo obveznic, ki jih je izdala caristična oblast.

Pred agresijo na Ukrajino je Rusija zdaj veljala za zanesljivo pri servisiranju svojega sicer majhnega in obvladljivega dolga. Po uvedbi ostrih ekonomskih in finančnih sankcij pa je (spet) v prostem padu. Odplačevanje dolga v dolarjih ali evrih je močno oteženo. Sankcije Zahoda so namreč med drugim zamrznile skoraj polovico ruskih deviznih rezerv, kar znese približno 320 milijard dolarjev oziroma 292 milijard evrov. Rusija do tega denarja ne more in ruski finančni minister Anton Siluanov je v nedeljo prvič poslal jasen signal, da se bo Rusija verjetno res znašla v položaju, ko svojih obveznosti ne bo mogla plačati. Torej v bankrotu. Med drugim je dejal, da bi se mu zaradi sankcij Zahoda zdelo “zelo pravično”, da bi Rusija zapadle obresti plačevala v rubljih, “dokler sovražne države ne odpravijo sankcij”.

Tudi če bi Rusija svoje obveznosti lahko plačala v rubljih, bi mednarodni finančni trgi po vsej verjetnosti to še zmeraj razumeli kot rusko nezmožnost odplačevanja dolgov. Kot piše tudi Financial Times, ne samo zato, ker je rubelj od začetka agresije na Ukrajino v primerjavi z dolarjem izgubil že več kot 30 odstotkov svoje vrednosti. Nekatere ruske dolarske in evrske obveznice je namreč sicer res mogoče poplačati v rubljih, a ti dve, na kateri plačilo obresti zapade danes, nista med njimi.

Bonitetne agencije so Rusiji že znižale še februarja zelo dobre bonitetne ocene. Agencija Fitch je ruske obveznice ocenila kot “junk” in predvideva, da je ruski bankrot neizogiben. Tudi Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada, je v nedeljo dejala, da nesposobnost ruskega odplačevanja dolga ni več “malo verjetna” in dodala: “Rusija denar ima, le do njega ne more.”

Rusija naj bi za pomoč že zaprosila Kitajsko. Javnega odgovora iz Pekinga za zdaj ni, a je obenem uradni Washington Kitajsko že posvaril, “naj se ne igra z izigravanjem sankcij v korist Rusije, ker bo morala sicer izbirati med zavezništvom z Moskvo in lastnim gospodarskim razvojem”.

Negotovo pa je še, kakšne bi bile globalne posledice ruskega bankrota. Svetovna finančna kriza leta 2008 in pandemija covida-19 sta pokazali, kako se lahko negativni šoki razširijo po sodobnem svetovnem finančnem sistemu in gospodarstvu. Georgieva pravi, da finančne krize “verjetno ne bo”, ker velike izpostavljenosti bank do Rusije tokrat ni”. Tudi analitiki JPMorgana ocenjujejo, da so banke svojo izpostavljenost do Rusije začele zmanjševati po ruski zasedbi Krima leta 2014 in da torej scenarij iz leta 1998, ko je ruski bankrot v spiralo povlekel tudi azijske finančne trge in pljusknil še v ZDA, ni med bolj verjetnimi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje