Dan po drami na Kosovu kraj spopadov zaprt, razglasili dan žalovanja

Svet 25. Sep 202309:35 > 16:02 1 komentar

Po dramatični nedelji na severu Kosova, ko so v 12-urnih spopadih napadalcev in kosovske policije umrli štirje ljudje, se razmere nekoliko umirjajo. Kraj Banjska, kjer so potekali spopadi, je obkoljen s policisti, dostop do naselja je onemogočen, saj so vse ceste zaprte, prav tako ga nihče ne sme zapustiti, poročajo srbski mediji. Kosovske oblasti so pridržale šest ljudi, dva napadalca in štiri osebe, ki jih sumijo, da so s spopadi povezane. Vsi so osumljeni več kaznivih dejanj, tudi terorizma. Na Kosovu so medtem razglasili dan žalovanja.

Po eskalaciji napetosti v naselju Banjska na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi, so se razmere nekoliko umirile.

Kako so izbruhnili 12-urni spopadi, v katerih so umrli kosovski policist in trije napadalci, še ni jasno. Na terenu so kriminalisti in policija v oklepnih vozilih, ki so zaradi tega naselje Banjska “neprodušno” zaprli. Na cestah so kontrolne točke in blokade, v naselje pa ne sme nihče vstopiti oziroma ga zapustiti, piše portal Tanjug.

Kot so v nedeljo zvečer sporočili s posebnega državnega tožilstva, so privedli in priprli šest napadalcev. Sumijo jih več kaznivih dejanj, med njimi tudi napada na ustavno ureditev Kosova, načrtovanja terorističnih dejanj in nezakonitega posedovanja orožja. Vseh šest udeležencev naj bi se zdravilo v južni Srbiji.

“V bolnišnici v Novem Pazarju se zdravi šest ranjenih teroristov. Srbijo prosimo, naj jih nemudoma izroči kosovskim oblastem,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal kosovski notranji minister Xhelal Svecla.

Na Kosovu je danes razglašen dan žalovanja, navaja portal KoSSev.

Kot smo poročali, so v nedeljo malo pred tretjo zjutraj napadalci nastavili zasedo kosovski policiji. Ob vhodu v naselje Banjska sta bila dva tovornjaka, ki sta bila videti zapuščena in nista imela registrskih oznak. Ko je kosovska patrulja prispela na kraj, so napadalci nanjo začeli streljati. Po dostopnih informacijah so nato v tamkajšnji samostan vdrli zamaskirani oboroženci, v samostanu je bilo takrat ujetih 40 ljudi, nato so se začeli spopadi.

Napadalci so bili po navedbah Nova.rs. oboroženi tudi s prenosnimi protitankovskimi raketometi in minometi. V streljanju je umrl en kosovski policist, več ljudi je bilo ranjenih, ubiti pa so bili trije napadalci. Zvečer so napadalci pravoslavni samostan zapustili. Od takrat so na terenu okrepljene policijske ekipe, po pisanju tujih medijev tudi pripadniki Eulexa, policijske enote pravosodne misije Evropske unije (EU), ki je bila leta 2008 ustanovljena za zagotavljanje podpore kosovskim institucijam. V pripravljenosti so tudi vojaki Natove misije Kfor.

Smrt treh napadalcev je že v nedeljo potrdila kosovska policija. Eden od njih naj bi po neuradnih informacijah portala srbske televizije N1 prihajal iz Zvečana, druga dva pa iz Leposavića. Smrt četrtega napadalca je danes za portal prištinskega časnika Koha potrdilo kosovsko posebno državno tožilstvo.

Potem ko je policija prevzela nadzor nad območjem, je kosovski premier Albin Kurti sporočil, da so pri napadalcih našli veliko količino vojaškega orožja. Dodal je, da so zasegli več sto pušk in strelivo, vključno s težko vojaško opremo, kot so mitraljezi in granate.

Tako srbska kot kosovska stran za incident krivita druga drugo. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nagovoru Srbiji dejal, da za napadom stojijo Srbi s severa Kosova, ki jim je “dovolj terorja kosovskega premierja Kurtija”. Odločno je zavrnil vsa namigovanja, da bi za napadom stal uradni Beograd. A odgovoru na vprašanje, od kod so Srbi s severa Kosova imeli toliko orožja, celo minomete, pa uniforme in blindirano vozilo, se je izognil.

Vučić se je o dogajanju na Kosovu danes pogovarjal tudi z ruskim veleposlanikom v Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Na družbenem omrežju Instagram je zapisal, da je Bocan-Harčenka seznanil o “dejstvu, da se na Kosovu izvaja brutalno etnično čiščenje, ki ga organizira Kurti ob podpori dela mednarodne skupnosti”, ter se zahvalil veleposlaniku, ker je prisluhnil prošnjam in zahtevam srbske strani.

Medtem Kurti s prstom kaže na Beograd. Sinoči je na družbenem omrežju X objavil fotografije, s katerih je, tako Kurti, razvidno, da so bili napadalci oboroženi in zamaskirani, imeli so uniforme in neprebojna vozila brez registrskih tablic.

“Naj ponovno povem: to niso običajni kosovski Srbi, ampak teroristične napade izvajajo enote, ki jih podpira srbska država,” je na omenjenem družbenem omrežju še napisal Kurti.

Nasilje je že v nedeljo najostreje obsodil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell. Pogovarjal se je tako s Kurtijem kot Vučićem ter pozval k ponovni vzpostavitvi miru in stabilnosti.

Posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak pa je ponoči na Facebooku sporočil, da “ta grozljivi napad še dodatno poudarja nujnost preventivne diplomacije in dialoga”. Napovedal je, da se bo v naslednjih dneh popolnoma osredotočil na iskanje poti naprej.

EU in ZDA obsodili napad na policijo na severu Kosova

Tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano je danes obe strani pozval k nujni umiritvi napetosti in iskanju izhoda iz nenehnih kriz na Kosovu skozi dialog pod okriljem EU. Nedeljski napad je označil za teroristično dejanje in pojasnil, da preiskava dogodkov še poteka.

“Obe strani se želita pridružiti EU, njuna pot pa vodi prek dialoga pod okriljem EU,” je še dejal Stano. Poudaril je, da je EU posrednik v dialogu med stranema, svoja stališča o razmerah na Kosovu pa je zelo jasno predstavila prejšnji teden v pozivu vseh 27 članic.

V pozivu je EU med drugim opozorila, da je brez nadaljnjega odlašanja ali predpogoja treba začeti z ustanavljanjem skupnosti srbskih občin. Za umiritev napetosti je pomembna tudi takojšnja izvedba predčasnih lokalnih volitev na severu Kosova. Kosovske Srbe je EU še pozvala, naj se v celoti vključijo v volilni proces, vse politične akterje na Kosovu in v Srbiji pa, naj v njem konstruktivno sodelujejo ter obenem podpirajo napredek v dialogu pod okriljem EU.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes obsodil nasilje na severu Kosovu, kjer je bil v nedeljo ubit policist, v spopadih, ki so sledili, pa še trije napadalci. Kosovske in srbske oblasti je pozval, naj se izogibajo kakršnim koli dejanjem ali retoriki, ki bi lahko dodatno zaostrili razmere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vladi Kosova in Srbije pozivamo, naj se vzdržita vseh dejanj ali retorike, ki bi lahko še povečali napetosti, in naj si nemudoma v sodelovanju z mednarodnimi partnerji prizadevata za deeskalacijo razmer, zagotovitev varnosti in vladavine prava ter vrnitev k dialogu ob posredovanju EU,” je na omrežju X poudaril Blinken.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje