Prve fotografije zamaskirancev na Kosovu: a kdo je te profesionalce poslal?

Svet 24. Sep 202315:51 > 21:22 1 komentar
Napadalci na Kosovu
Foto: Albin Kurti/X

Ob tem, ko so v kraju Banjska na severu Kosova vladale vojne razmere, s kosovsko policijo so se spopadali napadalci, Natove sile Kfor pa so bile tam prisotne v okrepljenem številu, glavno vprašanje ostaja, kdo so pravzaprav zamaskiranci, ki so izvedli napad? Odgovor na to vprašanje bo namreč najbolj pomemben za razumevanje, zakaj so se več kot 12 ur streljali in za kakšne (politične) razsežnosti gre. S fotografij je razvidno, da so bili napadalci dobro oboroženi in opremljeni, po besedah kosovskega premierja Albina Kurtija so bili profesionalci. Kurti je s prstom pokazal na Beograd, srbski predsednik pa je v večernem nagovoru povedal, da je bila v spopad vpletena skupina Srbov s severa Kosova, ki jim je dovolj "Kurtijevega terorja".

Spopadi med med kosovsko policijo in oboroženimi napadalci v kraju Banjska na severu Kosova so po doslej znanih informacijah zahtevali štiri življenja – ubiti so bili kosovski policist in trije napadalci. Še dva policista sta bila ranjena.

Po navedbah kosovske policije so prijeli pet ljudi, pri čemer je en človek neposredno povezan s streljanjem, štirje pa so osumljeni zagotavljanja logistične podpore. Policija naj bi pri njih našla radijske postaje, strelivo, večjo količino orožja, navaja Nova.rs.

Po besedah kosovskega ministra Nenada Rašića so bile razmere v okolici pravoslavnega samostana v Banjski, kjer naj bi se nahajali napadalci, še v popoldanskih urah “dramatične”. Po informacijah, s katerimi je razpolagal Rašić, je del napadalcev vstopil v samostan, policija pa jih je z megafonom pozivala, naj se predajo. Napadalci naj bi bili oboroženi tudi s prenosnimi protitankovskimi raketometi in minometi, je navajala Nova.rs.

Okrog 19. ure so iz raško-prizrenske škofije, pod katero sodi samostan, sporočili, da so razmere tam trenutno mirne, da so oboroženi napadalci območje samostana zapustili. Je pa na območju samostana veliko kosovske policije, njihove navedbe povzema N1 Beograd.

Kosovo
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS

Eno od glavnih vprašanj današnjega napetega dogajanja na severu Kosova, kjer so bile razmere že pred tem precej napete, je, kdo so oboroženi napadalci. Kosovski premier Albin Kurti je na družbenem omrežju X objavil fotografije, s katerih je, tako Kurti, razvidno, da so napadalci oboroženi in zamaskirani, imajo uniforme in neprebojna vozila brez registrskih tablic.

“Naj ponovno povem: to niso običajni kosovski Srbi, ampak teroristične napade izvajajo enote, ki jih podpira srbska država,” je na omenjenem družbenem omrežju še napisal Kurti.

Srbski predsednik Aleksander Vučić pa je nato v večernem nagovoru povedal, da so bili v spopad vpleteni prav Srbi s severa Kosova.

Na sestanek s kosovskim premierjem Albinom Kurtijom so danes prispeli veleposlaniki tako imenove kvinte, ki jo sestavljajo ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija in Italija.

Več o odzivih iz tujine, tudi komentarju albanskega premierja Edija Rame, in drugih podrobnostih današnjega dogajanja, v prispevku Konec spopada na severu Kosova, ubiti policist in trije napadalci.

Kosovo
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS

Več podrobnosti o napadalcih je kosovski premier delil tudi na novinarski konferenci. V posnetkih, ki so jih prikazali, je bilo med drugim videti, da napadalci razpolagajo s šestimi vozili brez registrskih tablic in blindiranim vozilom.

Vojni analitik Vlade Radulović je sicer za N1 Beograd ocenil, da je blindirano vozilo, ki ga uporabljajo napadalci, najverjetneje predelano terensko vozilo TAM-110. “Nihče ne omenja nobene enote ministrstva za notranje zadeve ali srbske vojske,” je dejal.

Napadalci na Kosovu Napadalci na Kosovu
Albin Kurti/X
Napadalci na Kosovu Napadalci na Kosovu
Foto: Albin Kurti/X
Napadalci na Kosovu Napadalci na Kosovu
Foto: Albin Kurti/X

Po besedah Kurtija je bilo “do zob oboroženih profesionalcev”, ki so napadli kosovsko policijo, najmanj 30, je poročal N1 Beograd. Na novinarski konferenci je prav tako ponovil obtožbe na račun oblasti v Beogradu, češ da je Srbija tista, ki je “financirala in orkestrirala” napad na kosovsko policijo. Ne glede na to je priznal, da bo resnico o tem, kdo so napadalci, prinesla le preiskava.

Kurti je sicer današnji dan opisal kot “težek dan za našo državo”, kosovske oblasti pa da so tiste, ki branijo neodvisnost Kosova. Zločinci in njihovi naročniki bodo, kot je napovedal, ujeti in kaznovani, državljane pa je pozval, naj ostanejo mirni.

Namestnik poveljnika kosovske policije pa je za kosovski portal Kossev povedal: “Oni streljajo na nas, mi streljamo na njih.” Kdo so “oni”, ni pojasnil, povedal pa je, da gre za skupino močno oboroženih moških, ki so v uniformah, ki jih ne more identificirati. “Prebivalci Banjske nimajo takšnega orožja, to pomeni, da so napadalci prišli od zunaj,” je še dejal.

Mediji v Prištini poročajo, da je na Kosovo že prispel posebni predstavnik Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak. Lajčak je skupaj z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borellom na družbenem omrežju X najostreje obsodil “grozljiv napad” na kosovsko policijo. Zapisal je, da je nasilje v kakršnikoli obliki absolutno nesprejemljivo. Poudaril je tudi, da je treba storilce privesti pred sodišče in da se vsi morajo takoj vrniti k dialogu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje