Divji otok za tiste, ki so jim običajne destinacije nezanimive

Potovanja 10. Apr 202311:16 0 komentarjev
Tasmanija
PROFIMEDIA

Tasmanija, naravni raj, je znana po "vragu", pa tudi vombatih. Na seznamu svetovnih rekorderjev se je znašla zaradi rastlinja, znana pa je tudi po dramatičnih pečinah ...

“Vombati, obljubim, da ko boste šli mimo mene, v vas ne bom tiščal palice za selfije ali se približal vašim mladičem. Ne bom vas motil, poskušal ujeti ali se slikati z vami,” se glasi prisega turistov, ki prispejo na otok Maria v Tasmaniji. Obiskovalci so namreč prikupne vombate nadlegovali, piše portal punkufer.

Prikupni vrečarji pa niso edina zanimivost najmanjše avstralske zvezne države, ki po površni meri toliko, kot Irska. Le v Tasmaniji živi “vrag”, ki je mnogim znan iz priljubljenega risanega filma. Največji mesojedi vrečar je velik kot manjši pes, močan in čokat. Glede na nočni bioritem, črno dlako, smrad, ki ga oddaja, ko je prestrašen, močan ugriz in glasen krik, s katerim se oglaša, ter požrešnost, ko gre za plen in mrhovino, je jasno, zakaj se imenuje tasmanski vrag.

vombat vombat
PROFIMEDIA
tasmanski vrag tasmanski vrag
PROFIMEDIA

Otok rekordov

Tasmanija je tudi dom najstarejše rastlinske vrste na svetu tasmanskega grmovja (lomatia tasmanica), čigar starost je ocenjena na 43.600 let. Na otoku raste tudi najvišja cvetnica: evkaliptusovo drevo (eucalyptus regnans). Ko smo že pri rekordih, ne gre pozabiti sprehoda po najvišjih morskih klifih na južni polobli. Dramatične pečine, 300 metrov nad razburkanim oceanom, ponujajo nepozaben razgled.

Pod Unescovo zaščito je kar 40 odstotkov otoka. Glede na prekrasne narodne parke in naravne rezervate je jasno, zakaj. Bleščeči slapovi, kamniti bazeni, nedotaknjene plaže, gosti gozdovi, globoke jame sestavljajo uganko te vznemirljive regije.

Tasmanija, ki jo mnogi imenujejo živi muzej, ima zaradi dolge evolucije v izolaciji zanimivo zbirko rastlin in živali. Odkar se je pred približno 12.000 leti ločila od Avstralije, je narava opravila svoje in iz Tasmanije naredila “lunapark” fascinantnih bitij.

Tasmanija Tasmanija
PROFIMEDIA
Tasmanija Tasmanija
PROFIMEDIA
Tasmanija Tasmanija
PROFIMEDIA

Druženje v naravi

Tasmanija je raj za deskarje, igralce golfa in pohodnike. Otok je izredno radodaren do radovednežev, ki se odločijo, da ga raziščejo. Mnogo ponuja tudi navdušencem nad gorskim kolesarjenjem, na voljo imajo veliko adrenalinskih spustov. Od Wild Merseyja na severozahodu do Blue Derbyja na severovzhodu, Maydena na jugu in Silver Cityja na zahodu, Tasmanija nudi številne vznemirljive kolesarske proge, poroča punkufer.

Tasmanija
PROFIMEDIA

Če vam je ljubše veslanje, lahko ob obali doživite teatralnost. Obisk gorskih jezer ali preizkušanje termalnih izvirov v jamskem kompleksu Hasting Caves, nedaleč od mesta Hobart, so le nekatere izmed aktivnosti, ki si zaslužijo kljukico.

Užitni darovi morja in oceana, rodovitni vrtovi ter ​​vinogradi v kombinaciji z odličnimi kuharji nikogar ne pustijo lačnega. V Tasmaniji boste našli vse, od vina do viskija, žafrana do tartufov, vrhunske govedine in zorenega sira do dišečih školjk. Pohvale pa je treba pripisati tudi srčnim gostiteljem. A najbolje je, da se o tem prepričate sami.

Tasmanija
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!