Dobava nafte po južnem kraku naftovoda Družba znova v celoti vzpostavljena

Svet 12. Avg 202221:59 0 komentarjev
Češka
PROFIMEDIA

Dobava ruske nafte v Evropo po južnem kraku naftovoda Družba, ki vodi prek Ukrajine, po večdnevni prekinitvi znova poteka normalno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Danes je kot zadnja od trojice prizadetih držav nafto ponovno prejela Češka, je sporočilo češko podjetje Mero.

Dobava nafte Češki, Madžarski in Slovaški prek Ukrajine je bila ustavljena 4. avgusta. Po navedbah ruskega upravljalca plinovoda Transneft je do tega prišlo, ker rusko podjetje zaradi sankcij, povezanih z vojno v Ukrajini, ni uspelo plačati tranzitnih pristojbin Ukrajini.

Slovaška rafinerija Slovnaft in madžarski Mol sta ta teden ponudila, da bosta tranzitne pristojbine začasno plačevala sama. To je bila sprejemljiva rešitev tako za Ukrajino kot za Rusijo. Tako je dobava nafte tema državama znova stekla v sredo in četrtek.

Češki minister za industrijo in trgovino Jozef Sikela je medtem danes na Twitterju zapisal, da je tudi Češka, ki je rešitev za lastno dobavo iskala samostojno, “našla način za umik blokade plačila”. Tako je Češka kot še zadnja od trojice držav danes sporočila, da je nafta pritekla tudi k njej.

Potem ko je Rusija 24. februarja v Ukrajino poslala svojo vojsko, sta jo EU in ZDA zasuli s sankcijami, v okviru katerih je med drugim ostala odrezana od pomembnega dela mednarodnega finančnega sistema.

Čeprav so Češka, Madžarska in Slovaška močno odvisne od ruske nafte in plina, so imele v skladiščih dovolj zalog, da jih osemdnevna prekinitev dobave ni močneje prizadela.

Dobava nafte Poljski in Nemčiji po severnem kraku naftovoda Družba, ki teče čez območje Belorusije, ni bila motena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!