Dodik obtožnice državnega tožilstva ne priznava, proti tožilcu napovedal tožbo

Svet 12. Avg 202316:45 0 komentarjev
Milorad Dodik
Milorad Dodik. (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik ne priznava obtožnice, ki jo je zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH proti njemu vložilo državno tožilstvo. Napovedal je, da bo tožil tožilca, ki je podpisal obtožnico. Če bo sodišče Dodika spoznalo za krivega, mu sicer grozi od šest mesecev do pet let zapora.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je danes sporočil, da ne priznava obtožnice, ki jo je zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH v petek vložilo državno tožilstvo.

Dodik je na novinarski konferenci v Banjaluki po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina danes dejal, da odločitev za obtožnico ruši ustavo BiH in da za njo stoji ameriški veleposlanik v BiH Michael Murphy, ki da “širi srbofobijo”.

Enako so v petek sporočili že iz urada predsednika te entitete s sedežem v Banjaluki.

“Zavračam to in sem pripravljen na vsako vrsto legitimnega boja,” je danes še dejal Dodik. Napovedal je tudi, da bo tožil tožilca, ki je podpisal obtožnico, ker meni, da je s tem zlorabil položaj. Obenem je izrazil upanje, da bo sodišče BiH zavrnilo obtožnico.

Tožilstvo BiH je enako obtožnico kot proti Dodiku vložilo tudi proti direktorju uradnega lista Republike Srbske Milošu Lukiću.

Parlament Republike Srbske je konec junija sprejel zakona o nepriznavanju odločitev ustavnega sodišče BiH in odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. S tem se je odzval na odločitev ustavnega sodišča v Sarajevu, ki je pred tem spremenilo pravilnik tako, da sodelovanje srbskega ustavnega sodnika ne bo več potrebno pri sprejemanju odločitev.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt se je na podlagi pooblastil, ki jih ima, odločil za razveljavitev spornih zakonov. Obenem je uvedel tudi spremembe kazenskega zakonika, po katerih bodo dejanja, ki kršijo ustavno ureditev države, v prihodnje obravnavali kot kaznivo dejanje.

Dodik je napovedal, da bo vztrajal pri sprejemanju zakonov za okrepitev delovanja Republike Srbske in onemogočanje delovanja zveznih ustanov, četudi mu zaradi tega grozi zapor.

Kljub odločitvi Schmidta je 7. julija tako podpisal zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti, Lukić pa je dan kasneje to odločitev objavil v uradnem listu.

Če bo Dodika in Lukića sodišče spoznalo za kriva, jima grozi od šest mesecev do pet let zapora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!