Dolge vrste za vstop v krono newyorškega Kipa svobode

Svet 12. Okt 202210:21
Kip svobode
Foto: PROFIMEDIA

Ameriška Nacionalna služba za parke se je po dveh letih in pol zaprtja zaradi pandemije covida-19 odločila turistom ponovno omogočiti dostop v krono newyorškega Kipa svobode. Tega so zaprli marca 2020, nato pa postopoma odpirali, a dostop do krone ni bil mogoč vse do torka.

Leta 1886 svečano odprti kip stoji na Otoku svobode blizu Manhattna in v višino od tal do bakle meri skupaj 93 metrov. V baklo se ni mogoče povzpeti vse od leta 1916, ko jo je med prvo svetovno vojno poškodovala eksplozija tovarne streliva na otoku Black Tom pri Jersey Cityju, kar je bila posledica sabotaže nemških agentov.

Se pa lep razgled na Manhattan, Staten Island, New Jersey, Brooklyn in morje nudi tudi iz krone. Glede na zanimanje, ki vlada, se bo za nakup vstopnice potrebno sprijazniti z dolgo čakalno dobo. Prijave se zbirajo na spletni strani, za zdaj pa so še na voljo vstopnice za november, ker je novica o ponovnem odprtju sveža.

Kip svobode sicer v New Yorku redno zapirajo in odpirajo vse od terorističnih napadov 11. septembra 2001. Dostop do vznožja kipa so omogočili šele leta 2004, popoln dostop vse do krone pa so omogočili šele leta 2009.

Leta 2011 so dostop do kipa spet zaprli zaradi postavitve novih dvigal in stopnic, kar je trajalo do oktobra 2012, nato pa spet zaprli zaradi prihoda orkana Sandy in ga odprli šele julija 2013. Vmes se je med drugim zapiral in odpiral tudi zaradi protestov in pomanjkanja denarja. Še vedno pa ostaja ena od glavnih zanimivosti mesta ob reki Hudson.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar