Domnevnemu ruskemu vohunu za pomoč pri napadu na Kramatorsk grozi dosmrtni zapor

Svet 29. Jun 202309:22 > 14:37 2 komentarja
napad na Kramatorsk, Ukrajina
PROFIMEDIA

Število smrtnih žrtev v ruskem napadu na Kramatorsk je po poročanju ukrajinskih oblasti naraslo na 12. Reševanje je zaključeno. Ukrajinski predsednik je sporočil, da so v povezavi z napadom aretirali domnevnega ruskega vohuna, grozi mu dosmrtni zapor. Iz Ukrajine medtem poročajo o novih uspehih proti ruskim enotam.

Število mrtvih v torkovem ruskem napadu na Kramatorsk na vzhodu Ukrajine je naraslo na 12, so sporočile ukrajinske oblasti. V povezavi z napadom so po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega aretirali domnevnega ruskega vohuna. Ta naj bi ruski vojski poslal fotografijo restavracije, ki so jo nato zadele rakete. Grozi mu dosmrtni zapor.

Ukrajinske reševalne službe so davi izpod ruševin restavracije, ki je bila priljubljena med vojaki, novinarji in humanitarni delavci, potegnili še eno truplo, je sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko. Reševanje se je s tem končalo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Število smrtnih žrtev napada je naraslo na 12, vključno s tremi najstniki, tremi kolumbijskimi državljani in neimenovanim ukrajinskim pisateljem. Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je napad obsodil in napovedal, da bodo Rusiji poslali protestno noto. V napadu je bilo poleg tega ranjenih najmanj 60 ljudi.

napad na Kramatorsk, Ukrajina napad na Kramatorsk, Ukrajina
PROFIMEDIA
napad na Kramatorsk, Ukrajina napad na Kramatorsk, Ukrajina
PROFIMEDIA
napad na Kramatorsk, Ukrajina napad na Kramatorsk, Ukrajina
PROFIMEDIA
napad na Kramatorsk, Ukrajina napad na Kramatorsk, Ukrajina
PROFIMEDIA
napad na Kramatorsk, Ukrajina napad na Kramatorsk, Ukrajina
PROFIMEDIA
napad na Kramatorsk, Ukrajina napad na Kramatorsk, Ukrajina
PROFIMEDIA

Rusko obrambno ministrstvo je medtem zatrdilo, da so v napadu na Kramatorsk zadelI območje, kjer je bila razporejena 56. motorizirana pehotna brigada ukrajinskih sil. Pri tem naj bi ubili dva ukrajinska generala in do 50 častnikov. Ubitih pa naj bi bilo po tudi do 20 tujih plačancev in svetovalcev, navedbe ministrstva povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Vohun si zasluži “maksimalno kazen”

Pred tem je Zelenski v sredo zvečer sporočil, da so v povezavi z napadom aretirali domnevnega ruskega vohuna. “Ukrajinska tajna služba je skupaj s posebnimi enotami policije aretirala osebo, ki je koordinirala teroristično dejanje,” je dejal in dodal, da ga bodo obtožili izdaje. Po njegovih besedah si zaradi pomoči Rusiji pri uničevanju življenj zasluži “maksimalno kazen”, kar pomeni dosmrtni zapor, navaja britanski BBC.

Napad na središče Kramatorska se je zgodil v torek zvečer, ko so ruske rakete zadele tamkajšnjo priljubljeno restavracijo. V času napada je bilo na območju, kjer so tudi stanovanjske hiše, veliko civilistov. Iz Kremlja so sicer v sredo sporočili, da ruska vojska napada zgolj objekte, ki so “tako ali drugače povezani z vojaško infrastrukturo”.

Napad je terjal največje število smrtnih žrtev od aprila, ko je v ruskem raketnem napadu na stanovanjsko stavbo v Umanu v osrednji Ukrajini umrlo 23 ljudi, med njimi trije otroci. Kramatorsk, kjer je nekoč živelo 150.000 prebivalcev, je sicer zadnje večje mesto pod ukrajinskim nadzorom na vzhodu države in pomembno logistično središče ukrajinskih sil. Od fronte je oddaljeno le okoli 30 kilometrov.

Iz Ukrajine poročajo o novih uspehih Ukrajine

Ukrajina je sicer zagotovila, da so njene oborožene sile dosegle uspehe proti ruskim enotam in jih na različnih delih fronte potisnile za več kot kilometer nazaj. Napredek so ukrajinske sile med drugim dosegle tudi v okolici Bahmuta, na novo osvobojenem ozemlju pa so že začele utrjevati svoje položaje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Pobuda je trenutno na ukrajinski strani, zlasti na območju okoli mesta Bahmut v vzhodni ukrajinski regiji Doneck,” je danes na Telegramu zapisala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar in potrdila, da ukrajinske sile napredujejo proti vasem Kliščivka in Kurdjumivka, ki ležijo jugozahodno od Bahmuta.

Ob tem je poudarila, da se ukrajinske sile že utrjujejo na osvobojenih območjih. “Sovražnik pa poskuša zadržati svoje položaje in izvaja protinapade, vendar se zaradi izgub postopoma umika,” je še dodala.

Napredek Kijeva v okolici Bahmuta je danes potrdil tudi poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski in opozoril, da kljub temu v okolici mesta še vedno potekajo srditi spopadi z ruskimi silami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinske sile naj bi se medtem utrdile tudi na ponovno zavzetih položajih na meji med regijama Doneck in Zaporožje. Tam uničujejo rusko vojaško opremo, skladišča in baze, je dodala Maljar.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra je sicer že v torek naznanila, da ukrajinske sile izkoriščajo zmedo, ki je nastala po nepričakovanem uporu ruske najemniške skupine Wagner. Upor je namreč po njenem mnenju Kijevu ponudil dragoceno priložnost za izvedbo ofenziv v bližini mesta Bahmut.

Bahmut
Uničeni Bahmut. (REUTERS)

Švica vztraja pri zavračanju dobave orožja Ukrajini

Švicarska vlada je medtem v sredo dokončno zavrnila prošnjo državnega orožarskega podjetja RUAG za prodajo 96 bojnih tankov leopard 1 Nemčiji, ker bi jih ta nato izročila Ukrajini. Odločitev je utemeljila z nevtralnostjo Švice in zakonom o vojnem materialu, ki določa, da tega materiala ne smejo izvoziti v države, ki so udeležene v oboroženem konfliktu.

To velja za vse države, ne glede na to, ali so bile kot Ukrajina napadene in orožje potrebujejo za obrambo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Iz istega razloga je Bern že zavrnil odobritev dostave švicarskega tankovskega streliva Ukrajini.

Leopard 1 so bili prvi bojni tanki, ki so jih po 2. svetovni vojni proizvajali za nemško vojsko. Ta jih ne uporablja več že 20 let. Podjetje RUAG jih je kupilo v Italiji, kjer jih tudi skladišči. Nameravalo jih je prodati ali uporabiti za rezervne dele. Kljub pritiskom Kijeva in njegovih zahodnih zveznic Švica tudi ne dovoli drugim državam, da bi Ukrajini dostavile v Švici proizvedeno orožje.

Nemčija medtem še ni sprejela končne odločitve o drugi prošnji Švici za 25 tankov leopard 2, ki so bili prav tako umaknjeni iz uporabe. Odkupiti jih namerava nemško podjetje Rheinmetall, nemška vlada pa je zagotovila, da jih ne bo poslala Ukrajini. Uporabili naj bi jih za dopolnitev zalog v članicah Nata, ki so se zmanjšale zaradi dobav Ukrajini. V tem primeru bi se švicarska vlada z njihovim izvozom strinjala, navaja dpa.

Nemški tanki leopard veljajo kot eni najbolj zmogljivih na svetu
Tank leopard. (Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS)

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje