Trump se je na sodišču v Washingtonu izrekel za nedolžnega

Svet 03. Avg 202322:19 > 22:59 0 komentarjev
Donald Trump
Pool via REUTERS

Bivši predsednik ZDA Donald Trump se je na zveznem sodišču v Washingtonu izrekel za nedolžnega glede vseh štirih točk obtožnice v povezavi z njegovimi prizadevanji za razveljavitev izida predsedniških volitev 2020.

Posebni tožilec Jack Smith, ki ga je pravosodni minister ZDA Merrick Garland lani imenoval za preiskave nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je v torek na zveznem sodišču v Washingtonu vložil kazensko ovadbo v za zdaj štirih točkah, ki Trumpu očitajo zaroto za prevaro zvezne vlade, zaroto za kršenje volilne pravice, oviranje uradnega postopka in zaroto za oviranje uradnega postopka.

Trump pred vstopom v dvorano zveznega sodišča, kjer so doslej na zaporne kazni obsodili največji del od doslej obtoženih napada na zvezni kongres 6. januarja 2021, ni dajal izjav. V sodni palači so mu vzeli prstne odtise, vendar ga niso fotografirali za kartoteko. Po izreku glede krivde je bil izpuščen na prostost.

Preden je odpotoval iz New Jerseyja, je Trump na svojem družbenem mediju Truth Social objavil, da gre v Washington, kjer bo aretiran, ker je izzval skorumpirane, nameščene in ukradene volitve. “To mi je v veliko čast, ker bom aretiran zaradi vas,” je podpornikom sporočil Trump. Še prej pa je napadel “oborožitev pravosodnega ministrstva brez primere” in sedanjemu predsedniku Joeju Bidnu očital, da ga skuša obtožiti izmišljenih zločinov. “Kmalu, leta 2024, bo prišel naš čas,” je zagrozil in s tem namignil na predsedniške volitve prihodnje leto.

To je že tretja obtožnica, s katero se je Trump soočil letos in prva zaradi dejavnosti v povezavi z volitvami leta 2020, ko ni hotel sprejeti poraza proti demokratu Bidnu in je volitve razglasil za polne prevar. Naslednja obtožnica v zvezi s tem ga v skladu s pričakovanji analitikov kmalu čaka na državni ravni v Georgii, kjer je državne uradnike prepričeval naj mu najdejo manjkajoče glasove, ki jih je potreboval, da volilni poraz spremeni v zmago. Trump je v Washington prispel prvič po januarju 2021, ko se je z odporom poslovil od oblasti in odpotoval proti Mar a Lagu na Floridi.

Na zveznem sodišču te države ga je Smith že obtožil kaznivih dejanj v povezavi z zaupnimi dokumenti, ki jih je odnesel iz Bele hiše in jih ni hotel vrniti. Pred tem so ga v New Yorku obtožili kaznivih dejanj v povezavi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem razmerju pred volitvami 2016. V Washingtonu so ob zaslišanju veljali posebni varnostni ukrepi. Poslopje zveznega sodišča so različne policijske agencije zavarovale že dan prej, ko se je tam zbralo že več kot 100 novinarjev in radovednežev v upanju, da bodo lahko vstopili v dvorano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!