Dramatično 17-urno reševanje hrvaške planinke, ki je ves ta čas visela na vrvi

Svet 30. Maj 202310:10 0 komentarjev
Zajem zaslona

Znane so nekatere podrobnosti kar 17-urne reševalne akcije, v kateri so s stene na hercegovski gori Velež rešili 62-letno hrvaško planinko. Ta je ves čas visela z višine 400 metrov. Hercegovski reševalci priznavajo, da je šlo za eno najtežjih akcij – tudi zaradi neugodnih vremenskih razmer.

Potem ko so v ponedeljek zjutraj po 17 urah reševanja s skalne stene na gori Velež v bližini Mostarja v Bosni in Hercegovini rešili 62-letno hrvaško planinko, ki je več kot pol dneva dobesedno visela na vrvi, so znane nekatere podrobnosti dramatične reševalne akcije.

Kot piše hrvaški Dnevnik, so reševalci okoli 13. ure v nedeljo prejeli obvestilo o poškodovani planinki. Od tistega trenutka naprej je bilo življenje 62-letne Zagrebčanke odvisno od alpinistov Gorske reševalne službe Bosne in Hercegovine, za katere je bila to ena najtežjih akcij – tudi zaradi neugodnih vremenskih razmer, pravijo gorski reševalci.

“Prihaja helikopter, propeler razpihuje naokrog. Bližala se je nevihta. Če bi naju ujela, bi to bila velika težava. A ko sva prispela do ženske, sva videla njen nasmeh na obrazu. Vedela je, da smo tam in da smo prišli ponjo,” je za hrvaški Dnevnik opisal eden od pilotov Ermin Demić iz Gorske reševalne službe Bosne in Hercegovine.

Reševalna akcija se je začela v nedeljo popoldne, v njej pa je sodelovalo več kot sto gorskih reševalcev. Hrvaška planinka je bila v skupini 12 planincev, ki so se po navedbah gorske reševalne službe iz Mostarja gibali na izjemno nevarni trasi 1.969-metrov visoke gore Velež. Hrvatici je spodrsnilo, padla je v prepad in obvisela na vrvi približno na polovici 400 metrov visoke navpične skalne stene. Pripadniki gorske reševalne službe iz Mostarja so ponesrečenko v ponedeljek okoli enih zjutraj spustili do podnožja pečine. Reševalno akcijo so končali ob 4.30.

Ženska je utrpela hude poškodbe. “Poškodovan ima prsni koš, ima več zlomov reber. Poškodovana je stabilna, pri zavesti in izven smrtne nevarnosti,” je povedal Zlatko Guzin, direktor mostarske bolnišnice Safet Mujić.

Da se nesreče lahko zgodijo vsakomur, opozarja Josip Drmać iz hrvaškega planinskega društva Prenj. “Neizkušeni podcenjujejo goro, ker nimajo izkušenj, najbolj izkušeni pa precenjujejo sebe. Postanejo imuni na nevarnosti in se čez nekaj časa sprostijo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!