Dveletnik iz ZDA zaradi covida-19 na respiratorju

Svet 07. Okt 202109:37 > 09:46 0 komentarjev
Adrian
REUTERS/Callaghan O'Hare

Dveletni deček iz ameriške zvezne države Illinois je zaradi težkega poteka covida-19 že več dni priklopljen na respirator. Hospitalizacije otrok zaradi covida-19 so sicer zelo redke, saj samo odstotek bolnih potrebuje bolnišnično zdravljenje.

Dveletni Adrian iz mesteca Mount Vernon v Illinoisu je na začetku preteklega tedna začel kašljati, vendar njegova mama Tiffany Jackson ni pomislila, da bi bolehal za covidom-19. Razen malčka nihče v družini ni bil bolan. Sinu je dala sirup proti kašlju in v njegovo sobo postavila vlažilec zraka, da bi lažje dihal.

Vendar se je samo nekaj dni pozneje njegovo stanje zelo poslabšalo in začel je težko dihati. Mama ga je odpeljala na urgenco, na kateri so opravili ultrazvok pljuč in ga testirali na koronavirus, nato pa ga s helikopterjem odpeljali v pediatrično bolnišnico v St. Louisu.

“Nisem bila prepričana, ali se bo izvlekel,” je za Reuters povedala Jackson.

V torek je bil malček že intubiran in na močnih sedativih, saj je v enem pljučnem krilu razvil pljučnico. Njegovo stanje naj bi se počasi že stabiliziralo.

Doslej umrlo 520 otrok s covidom-19

Njen sin je eden od več kot 840 tisoč otrok, mlajših od štirih let, ki so se od začetka pandemije v ZDA okužili s koronavirusom. Tovrstne hospitalizacije so sicer zelo redke – samo odstotek bolnih otrok potrebuje bolnišnično zdravljenje. Med vsemi hospitaliziranimi zaradi covida-19 pa otroci predstavljajo 2,5 odstotka bolnikov.

Čeprav so po poročanju Reutersa okužbe in hospitalizacije zaradi koronavirusa po ZDA v povprečju upadle, se različica delta po nekaterih predelih še vedno hitro širi. Z njo je okužen tudi mali Adrian.

ZDA so pretekli teden potrdile že 700 tisoč smrti, povezanih s covidom-19 – med njimi tudi 520 smrti otrok. Že ta mesec naj bi ameriške zdravstvene oblasti razpravljale o možnosti registracije cepiva Pfizerja/BioNTecha za otroke od pet do enajst let, konec leta ali na začetku prihodnjega leta pa bi ga lahko registrirali tudi za mlajše.

Adrianova mama proti covidu-19 ni bila cepljena zaradi Guillain-Barrejevega sindroma, redke avtoimunske bolezni, ki jo je razvila po cepljenju proti gripi, ko je bila stara 16 let. Sindrom je neozdravljiv, povzroča pa težave v delovanju živčnega sistema. Kje se je Adrian okužil, ne ve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!