Eksplozija na litvanskem plinovodu verjetno ni posledica napada

Svet 14. Jan 202309:31 2 komentarja
Eksplozija
Gintautas Geguzinskas/FACEBOOK

Po eksploziji na plinovodni povezavi med Litvo in Latvijo so gasilci pogasili požar. Preiskovalci še ugotavljajo vzrok, po prvih ocenah pa dogodek ni posledica kaznivega dejanja.

Na severu Litve je včeraj odjeknila močna eksplozija in zanetila požar na plinovodu, ki povezuje Litvo in Latvijo. Zaradi dogodka so oblasti evakuirale vasico z 250 prebivalci v okrožju Panevezys. Kot je danes za Reuters sporočil litvanski plinovodni operater Amber Grid, so požar čez noč pogasili.

“Po naših načrtih bo plin v nekaj urah ponovno stekel. Naš cilj je, da odjemalci ne bodo čutili učinkov tega dogodka,” je včeraj zvečer dejal direktor Amber Grid Nemunas Biknius. Na tej lokaciji namreč vzporedno tečeta dve cevi, za ponovno vzpostavitev plinskih tokov bodo uporabili nepoškodovano.

Po tem, ko je latvijski obrambni minister Artis Pabriks včeraj na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je potrebno preiskati okoliščine dogodka in da tudi sabotaža ne sme biti izključena, je Biknius danes dejal, da preiskava dogodka še teče, a za zdaj ni znakov, da bi bil povezan s kakšnim kaznivim dejanjem.

Latvijski mediji so poročali, da je bil po podatkih ministra za energetiko Raimonds Cudars vzrok za nesrečo tehnični. V zadnjem času naj bi na prizadetem odseku plinovoda izvajali vzdrževalna dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje