Na plinovodu, ki povezuje Litvo in Latvijo, odjeknila eksplozija

Svet 13. Jan 202321:17 0 komentarjev
Eksplozija
Gintautas Geguzinskas/FACEBOOK

Na plinovodu, ki povezuje Litvo in Latvijo, je odjeknila eksplozija in ga poškodovala. O morebitnih poškodovanih ali smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo, vzrok eksplozije pa preiskujejo.

Na plinovodu, ki povezuje Litvo in Latvijo, se je zgodila eksplozija. Po poročanju litovske javne radiotelevizije LRT so evakuirali 250 ljudi iz bližnje vasi. Po navedbah litovskega operaterja Amber Grid, ki upravlja s plinovodom, pa eksplozija po prvih informacijah ni posledica napada. Vzrok za eksplozijo sicer še preiskujejo.

“Eksplozija na plinovodu v Litvi mora biti skrbno preiskana, diverzije ne moremo izključiti,” je medtem prek Twitterja sporočil podpredsednik latvijske vlade in minister za obrambo Artis Pabriks.

Eksplozija se je zgodila okoli 17. ure po krajevnem času na plinovodu v okrožju Pasvalys na severu države. Odjeknila je stran od stanovanjskih objektov, o žrtvah pa za zdaj ne poročajo.

Požar, ki ga je prikazala tudi litovska LRT, so po eksploziji začele gasiti gasilske enote, ki so takoj prispele na kraj dogodka. Plamen se je dvignil 50 metrov visoko, viden pa je bil v oddaljenosti 17 kilometrov, povzema tiskovna agencija Reuters.

Plinovodni sistem na tem območju je sestavljen iz dveh vzporednih plinovodov, prvi podatki pa kažejo, da je eksplozija odjeknila na enem od njih. Drugi cevovod ni bil poškodovan. Oskrba s plinom po poškodovanem plinovodu je bila nemudoma prekinjena, so še sporočili iz podjetja Amber Grid. Dodali so, da bodo v primerljivih količinah dobavo plina zagotovili v nekaj urah.

Po besedah direktorja podjetja Aber Grid Nemunas Biknius so na plinovodu, sicer zgrajenem leta 1978, opravljali vzdrževalna dela, piše britanski BBC.

Litva leži ob Baltskem morju, kjer potekata tudi plinovoda Severni tok (1 in 2), kjer so se lani zgodile eksplozije, ki so bile posledica sabotaže.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!