Epidemija nosečnosti med dekleti in najstnicami v Paragvaju

Svet 04. Dec 202115:00 > 06. Dec 2021 11:43 0 komentarjev
Paragvaj
PROFIMEDIA

V južnoameriški državi Paragvaj so deklice in najstnice pogosto žrtve spolnega napada. Nekatere po napadu zanosijo, ob tem pa morajo nadaljevati neželeno nosečnost, saj je splav v Paragvaju dovoljen le, ko je ogroženo življenje nosečnice.

Nosečnosti deklic in deklet v južnoameriški državi Paragvaj predstavljajo velik problem. “Epidemija” tovrstnih nosečnosti je, kot v novem poročilu zagotavlja nevladna organizacija Amnesty International (AI), posledica razširjenih spolnih zlorab in stroge zakonodaje s področja splava.

Med letoma 2019 in 2020 je v Paragvaju rodilo najmanj 1.000 deklet, starih 14 let in manj. V starostni skupini deklet med 15. in 19. letom pa jih je leta 2019 rodilo več kot 12.000.

V ospredju poročila AI z naslovom “To so deklice, ne mame” je zaskrbljujoče (krizno) stanje, ki ga v tej južnoameriški državi povzroča spolno nasilje nad otroki – dekleti. Ne le da so tarča spolnih napadov, zaradi stroge zakonodaje so po napadu primorane še nadaljevati morebitno nosečnost. Stroga zakonodaja v Paragvaju namreč splav dopušča le, ko je ogroženo življenje nosečnice.

Spričo tega je Paragvaj po podatkih Panameriške zdravstvene organizacije (Paho) ena od držav z najvišjo stopnjo nosečnosti med deklicami najstnicami.

Dostop do splava je v južnoameriški regiji močno omejen, zakonodaja v Paragvaju pa je ena najstrožjih. Splav ni obravnavan kot kaznivo dejanje le, ko je ogroženo življenje nosečnice. V Paragvaju živi dobrih sedem milijonov ljudi.

“Paragvaj obrača hrbet deklicam in najstnicam”

Nosečnost in rojevanje ogrožata zdravje deklet in deklic. Pri deklicah, ki so mlajše od 15 let, je verjetnost, da bodo umrle zaradi zapletov ob nosečnosti, štirikrat večja, navaja Konzorcij Latinske Amerike proti nevarnemu splavu. V Paragvaju smrti deklic in deklet med 10. in 19. letom predstavljajo eno od desetih maternalnih smrti ter 13 odstotkov vseh smrti, katerih vzrok je opravljanje splava v nevarnih okoliščinah, navaja AI.

Paragvaj
PROFIMEDIA

V Paragvaju so leta 2018 sicer sprejeli zakon o preprečevanju spolnih zlorab, ki prav tako predpostavlja celostno oskrbo deklic in najstnic, ki so preživele spolno zlorabo. A uresničevanje te zakonodaje je, tako AI, nezadostno.

“S svojimi (ne)dejanji Paragvaj obrača hrbet deklicam in najstnicam, ki se soočajo z nepredstavljivimi zlorabami,” je povedala direktorica ameriškega dela organizacija AI Erika Guevara-Rosas.

“Deklice in dekleta imajo pravico živeti življenje brez nasilja. Siliti nekoga, da nadaljuje nosečnost, sploh če je ta posledica posilstva, je oblika trpinčenja, ki jo lahko obravnavamo kot mučenje,” je dodala.

Samo v letu 2019 je urad javnega tožilca v Paragvaju vsak dan v povprečju prejel 12 prijav spolnega nasilja zoper otroke (deklice) in najstnike (najstnice), pri čemer so nekatere žrtve po napadu zanosile.

Stroga zakonodaja na področju splava je pozornost mednarodne javnosti vzbudila tudi v preteklosti. Leta 2015 je v državi rodila 11-letna deklica, ki jo je, ko je bila stara 10 let, posilil očim, paragvajske oblasti pa so ji naposled preprečile dostop do splava.

Avtorica: Kara Fox/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!