Epsteinova žrtev toži britanskega princa Andrewa

Svet 10. Avg 202107:30 > 08:47 0 komentarjev
Princ Andrew
Chris Jackson/REUTERS

Odvetniki Virginie Giuffre so v ponedeljek na zveznem sodišču na Manhattnu v New Yorku vložili civilno tožbo proti britanskemu princu Andrewu zaradi spolnih napadov in zlorab, ko je bila stara 17 let. Giuffre je bila ena od žrtev milijarderja Jeffreyja Epsteina, ki je po aretaciji avgusta 2019 storil samomor.

Virginia Giuffre je večkrat ponovila obtožbe na račun Epsteina, njegove sodelavke Ghislaine Maxwell in princa Andrewa, ki pa ostaja zunaj dosega ameriških sodišč. Andrew je že večkrat zanikal, da bi imel z Giuffre spolne odnose.

“Tudi mogočni in bogati morajo odgovarjati za svoja dejanja. Upam, da bodo tudi druge žrtve videle, da je mogoče živeti brez strahu in zahtevati pravico,” je sporočila Virginia Giuffre, ki trdi, da jo je Maxwell najela za spolne usluge Epsteinu in njegovim prijateljem od leta 1999 do leta 2002.

Virginia Giuffre
Shannon Stapleton/REUTERS

Tožba zahteva nedoločeno vsoto denarne odškodnine. Giuffre trdi, da so jo v spolne odnose s princem Andrewom prisilili z grožnjami. Spolne odnose s princem naj bi imela v stanovanju Ghislaine Maxwell v Londonu, v Epsteinovi graščini v New Yorku in na Epsteinovem zasebnem otoku na Ameriških Deviških otokih.

Tožba je vložena po newyorškem zakonu o otroških žrtvah spolnega nasilja iz leta 2019, ki je ukinilo zastaranje kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletne osebe. Zvezni tožilci Manhattna so že formalno zaprosili za pogovor s princem Andrewom, ki pa se ne odziva. Zaprta je tudi 59-letna Maxwell, ki ji bodo na Manhattnu sodili novembra.

Ghislaine Maxwell
Jane Rosenberg/REUTERS

Upraviteljica sklada za kompenzacijo žrtev spolnih zlorab Jeffreyja Epsteina Jordana Feldman je v ponedeljek sporočila, da je dokončala proces plačil odškodnin. Med 138 žrtev je razdelila 121 milijonov dolarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!