Virus opičjih koz se širi po svetu: potrdili so ga že v 27 državah

Svet 05. Jun 202215:49 > 15:55 0 komentarjev
opičje koze
PROFIMEDIA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je doslej potrdila 780 primerov opičjih koz v 27 državah po svetu. Ti podatki pa ne vključujejo okužb v afriških državah, kjer virus velja za endemičnega.

Svetovna zdravstvena organizacija je navedla, da je podatek o 780 primerih verjetno podcenjen. “Zelo verjetno je, da bodo primere odkrile tudi druge države in da se bo virus še naprej širil,” so še zapisali pri WHO. Pri Organizaciji ohranjajo zmerno stopnjo tveganja na svetovni ravni, vendar opozarjajo, da bi tveganje za javno zdravje lahko postalo veliko, če bi ta virus izkoristil priložnost in se v neendemičnih državah uveljavil kot razširjen človeški patogen.

Opičje koze, ki so v primerjavi s sorodnimi črnimi kozami manj huda bolezen, so endemične v nekaterih državah zahodne in srednje Afrike, od maja pa so jih zaznali tudi v drugih državah, tudi v Evropi. Bolezen se širi s tesnejšim neposrednim stikom s telesnimi tekočinami okuženih, tipična simptoma pa sta visoka vročina in pojav izpuščajev. Zdravila za opičje koze ni, simptomi pa običajno izzvenijo po dveh do štirih tednih in običajno niso smrtni. V Sloveniji smo doslej potrdili tri primere okužbe z virusom opičjih koz. V oddaji N1 STUDIO smo pred dnevi gostili zdravnika in specializanta infektologije Davida Zupančiča, ki je povedal, da bolezen ni zelo nalezljiva, so pa lahko simptomi precej neprijetni. Kaj vse je še povedal, pa si lahko ogledate tukaj. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!