EU prek dogovora s Čilom tudi do boljšega dostopa do surovin in čistih goriv

Svet 09. Dec 202213:46 1 komentar
FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium
Foto: Yves Herman/REUTERS

Evropska unija in Čile sta zaključila pogajanja o okrepljenem političnem in trgovinskem sodelovanju. Med njima se bo okrepil politični dialog ter poglobilo sodelovanje na področju trgovine in naložb.

Evropska unija in Čile sta danes zaključila pogajanja o okrepljenem političnem in trgovinskem sodelovanju. Kot so zapisali na Evropski komisiji, bosta EU in Čile okrepila politični dialog ter poglobila sodelovanje na področju trgovine in naložb. Sporazum bosta morali strani zdaj uradno potrditi.

Sporazum bo poglobil trgovinske in investicijske odnose med unijo in Čilom ter evropskim podjetjem omogočil nove priložnosti v petem največjem gospodarstvu Latinske Amerike.

V skladu z dogovorom za 99,9 odstotka izvoza EU v Čile ne bo v veljavi carin, kar bo izvoz unije v to latinskoameriško državo po pričakovanjih povečalo za do 4,5 milijarde evrov.

EU dobila boljši dostop do surovin in čistih goriv

EU bo z dogovorom dobila tudi boljši dostop do surovin in čistih goriv, ki so ključna za prehod na zeleno gospodarstvo. Na primer do litija, bakra in vodika so zapisali na komisiji.

Evropska podjetja bodo v Čilu lažje zagotavljala storitve, med drugim na področju dostavljanja, telekomunikacij, pomorstva in financ.

Vlagatelji iz EU bodo v Čilu obravnavani enako kot tamkajšnji vlagatelji, tudi na področjih energetike in surovin. Enako bo veljalo za čilske vlagatelje v EU.

Podjetja iz obeh strani bodo imela tudi boljši dostop do javnih naročil. Posebno poglavje sporazuma pa je namenjeno malim in srednje velikim podjetjem, da bodo imela tudi ta koristi od njega.

V središču sporazuma skupne vrednote

Sporazum, o katerem so se dogovorili izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in čilska zunanja ministrica Antonia Urrejola, v središče sodelovanja med stranema postavlja skupne vrednote, kot so človekove pravice, trajnostna trgovina in enakost spolov.

Obenem bosta EU in Čile podaljšala politični dialog o mednarodnem miru, pravičnosti in varnosti, znova pa se bosta osredotočila na znanost, tehnologijo, raziskave in inovacije.

EU in Čile bosta zdaj opravila pravni pregled sporazuma, unija bo nato predlagala sklenitev in ratifikacijo sporazuma.

Strani sta trenutno veljavni sporazum o trgovinskih odnosih sklenili leta 2002, veljati pa je začel leto pozneje. Med letoma 2002 in 2021 se je blagovna trgovina med njima povečala za 163 odstotkov, izvoz blaga iz EU v Čile pa se je v tem obdobju povečal za 284 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje