Kijev in Moskva izmenjali posmrtne ostanke ubitih vojakov

Svet 14. Apr 202309:08 > 13:45 2 komentarja
Ukrajina, Bahmut
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Ukrajina in Rusija sta znova izmenjali trupla več deset ubitih vojakov, vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Grossi pa je po nedavnih eksplozijah protipehotnih min blizu ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje v četrtek izrazil zaskrbljenost zaradi velikih varnostnih tveganj v tej največji jedrski elektrarni v Evropi. Evropska unija je uvedla dodatne sankcije proti ruski skupini Wagner.

Ukrajina in Rusija sta znova izmenjali trupla več deset ubitih vojakov. Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da so dobile nazaj trupla 82 ukrajinskih vojakov. Koliko mrtvih vojakov je prejela ruska stran, ni znano. V Moskvi izmenjave za zdaj niso potrdili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od ruske invazije na Ukrajino pred skoraj 14 meseci je bilo ukrajinski strani predanih okoli 8.00 trupel. Uradno število smrtnih žrtev ni znano niti na ukrajinski niti na ruski strani.

Strani sta sicer v preteklosti izvedli tudi več izmenjav vojnih ujetnikov. Med drugim sta v začetku februarja sporočili, da je Moskva dosegla vrnitev 63 ruskih vojakov, Kijev pa 116 ukrajinskih vojakov.

EU uvedla dodatne sankcije proti ruskemu Wagnerju

Evropska unija je na seznam sankcioniranih entitet uvrstila rusko najemniško vojaško skupino Wagner, ki “aktivno sodeluje v ruski vojni proti Ukrajini,” so sporočili iz Bruslja. Skupino Wagner je EU februarja že uvrstila na drug seznam sankcij zaradi kršenja človekovih pravic in destabilizacije držav v Afriki.

Skupino Wagner so tako v četrtek dodali tudi na seznam sankcij EU “zaradi dejanj, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine”. To, da je skupina Wagner dvojno sankcionirana, poudarja mednarodno razsežnost in resnost dejavnosti skupine ter njen destabilizacijski vpliv na države, v katerih deluje, so zapisali pri Svetu EU.

Svet EU je na seznam sankcij dodal tudi ruski medij RIA FAN, ki je del skupine Patriot Media Group, katere upravni odbor vodi Jevgenij Prigožin, vodja skupine Wagner. RIA FAN je na seznamu pristal zaradi objavljanja provladne propagande in dezinformacij, je še sporočil Svet EU.

EU je proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino v zadnjem letu sprejela deset svežnjev sankcij. Sankcije EU v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine, zdaj veljajo za skupno 1.473 posameznikov in 207 subjektov.

Za posameznike in subjekte, ki so se znašli na seznamu sankcij EU, veljajo zamrznitev sredstev v EU, prepoved potovanj in prepoved financiranja njihovih dejavnosti s strani katere koli osebe ali podjetja iz EU.

Rusija je začela nenapovedane pomorske vojaške vaje v Tihem oceanu

Pacifiška flota ruske mornarice s sedežem v Vladivostoku na ruskem daljnem vzhodu je prešla v stanje pripravljenosti in začela izvajati “kratkoročno bojno usposabljanje na bližnjih in daljnih morskih območjih”, je danes povedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Med vajami bo flota po njegovih besedah vadila odbijanje množičnih zračnih napadov, iskanje in uničevanje podmornic ter streljanje s torpedi, topovi in raketami.

“Katastrofa le še vprašanje časa”

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je po nedavnih eksplozijah protipehotnih min blizu ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje v četrtek izrazil zaskrbljenost zaradi velikih varnostnih tveganj v tej največji jedrski elektrarni v Evropi. Kar zadeva jedrsko varnost in zaščito te elektrarne, je po njegovi oceni le še stvar časa, kdaj se bo tam zgodila katastrofa.

Zaporožje
Alexander Ermochenko/REUTERS

“Če ne bomo ukrepali za zaščito elektrarne, se nam bo sreča prej ali slej iztekla, kar bi lahko imelo hude posledice za zdravje ljudi in okolje,” je posvaril v sporočilu za javnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Agencija je še sporočila, da sta zunaj ograjenega območja elektrarne eksplodirali dve mini, prva 8. aprila, druga pa štiri dni kasneje. Kaj je povzročilo eksploziji, ni bilo takoj jasno.

Grossi je še opozoril, da je elektrarna še vedno odvisna od edinega še delujočega električnega voda, kar predstavlja “veliko tveganje za jedrsko varnost in zaščito” elektrarne. Rezervni električni vod, ki je bil poškodovan 1. marca, še vedno ni popravljen, so sporočili iz IAEA. V elektrarni tudi ostaja problem kadrov, deloma, ker jih je premalo.

Jedrska elektrarna Zaporožje na jugu Ukrajine je pod nadzorom ruskih sil od lanskega marca. Grossi jo je pred tedni obiskal, preden je o njeni varnosti prejšnji teden v Kaliningradu govoril z visokimi ruskimi predstavniki. Ti so izrazili pripravljenost Rusije na sodelovanje z IAEA pri vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje