Operacija Aspides: “Pomemben korak k skupni evropski obrambi”

Svet 19. Feb 202413:40 > 13:54 0 komentarjev
Foto: REUTERS

Zunanji ministri članic Evropske unije so danes vzpostavili pomorsko operacijo EU v Rdečem morju za zaščito trgovskih ladij pred napadi jemenskih hutijevcev. Vojaška misija Aspides bo namenjena zgolj obrambi, je že pred časom napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Zaživela je pomorska operacija EU v Rdečem morju za zaščito komercialnih ladij pred napadi hutijevcev. Kot je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell povedal konec januarja po neformalnem zasedanju obrambnih ministrov članic, bo naloga misije spremljanje trgovskih ladij in odvračanje s prisotnostjo. Delovala bo zgolj na morju in ne bo izvajala nobenih operacij na kopnem, je še dejal.

“Z vzpostavitvijo operacije Eunavfor Aspides Evropska unija hitro odgovarja na potrebo po obnovitvi pomorske varnosti in svobode plovbe v strateško zelo pomembnem morskem koridorju,” je zapisal Borrell. V okviru svojega mandata bo pomorska varnostna operacija zagotavljala zavedanje o razmerah, spremljala ladje in jih ščitila pred morebitnimi napadi na morju, so navedli na Svetu.

Delovala bo v mednarodnih vodah Rdečega morja, Adenskega zaliva, Arabskega morja, Omanskega zaliva in Perzijskega zaliva, kot tudi v Hormuški ožini in ožini Baab al Mandab. Operativni štab, ki bo v grškem mestu Larisa, bo vodil grški kapitan Vasilios Griparis, poveljnik sil pa bo italijanski kontraadmiral Stefano Costantino.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je ob potrditvi misije poudaril, da je Italija v prvi liniji zaščite trgovskih interesov in svobode plovbe v Rdečem morju. “To je pomemben korak k skupni evropski obrambi,” je zapisal na družbenem omrežju X.

Pomen operacije pa je že ob prihodu na današnje zasedanje poudarila tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je pojasnila, da bo Nemčija v njej sodelovala s fregato Hessen. Na Svetu EU zagotavljajo, da bo operacija Aspides tesno sodelovala z obstoječo misijo EU Atalanta, pa tudi z misijami partnerskih držav, ki že delujejo na območju.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock
Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock (Foto: Yves Herman/REUTERS)

“Evropa bo zagotovila svobodo plovbe v Rdečem morju v sodelovanju z našimi mednarodnimi partnerji. Ne gre samo za krizni odziv, ampak korak k močnejši evropski prisotnosti na morju za zaščito naših evropskih interesov,” je ob tem sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Unija se tako odziva na dogajanje v Rdečem morju, kjer jemenski uporniki od novembra v znak podpore Palestincem, ki so na območju Gaze tarča silovitih izraelskih napadov, napadajo tovorne ladje.

Vojna na Bližnjem vzhodu, ki je izbruhnila po oktobrskem napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael, je sicer ena od glavnih tem današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU. Ministri, med njimi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, v luči napovedane izraelske ofenzive v Rafi razpravljajo o razmerah na bojišču, zagotavljanju humanitarne pomoči, preprečevanju širjenja konflikta in obdobju po koncu trenutnih spopadov.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU in več zunanjih ministrov je ob prihodu na zasedanje posvarilo pred posledicami morebitne izraelske operacije v Rafi na meji med območjem Gaze in Egiptom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!