Evropska unija razmišlja, da bi v Rdeče morje poslala bojne ladje

Svet 11. Jan 202418:59 > 22:55 5 komentarjev
Hutijevci
Ladje v Rdečem morju (Foto: PROFIMEDIA)

Razmere v Rdečem morju se ne umirjajo, Evropska unija pa po zgledu ZDA razmišlja, da bi na območje poslala vsaj tri bojne ladje. Te naj bi druga plovila varovale pred napadi hutijevcev. Na Otoku ob okrepljenih napadih razmišljajo o verjetnostih britanskih in ameriških napadov na hutijevce v Jemnu.

Evropska unija naj bi se v luči povečanih napadov hutijevcev v Rdečem morju, ki so zmotili pomorski transportni promet, pogovarjala o tem, da na območje pošlje najmanj tri bojne ladje, poroča Politico.

V dokumentu Evropske službe za zunanje delovanje, v katerega je medij dobil vpogled, naj bi pisalo, da mora Unija na območju od Rdečega morja do Perzijskega zaliva vzpostaviti novo operacijo. Domnevno bi se lahko začela že konec februarja.

Zapis Unije podrobnosti evropske akcije ne razkriva, saj da bo natančna velikost in sestava operacije odvisna od nadaljnjega načrtovanja, a da bodo vanjo najverjetneje vključeni vsaj trije protiletalski rušilci ali fregate. Operacija naj bi trajala najmanj eno leto.

ZDA tja že poslala ‘okrepitve’

S potezo bi Unija sledila ZDA in drugih zaveznicam, ki so za zaščito ladij v Rdečem morju tja že poslale bojne ladje. ZDA so skupaj z 20 partnerji decembra začele z operacijo Prosperity Guardian. Washington je med drugim tja poslal ameriško vojaško ladjo USS Carney.

V Bruslju naj bi se prvotno pogovarjali o zagonu protipiratske akcije Atalanta, ki je že v teku v Indijskem oceanu, a je Španija ideji nasprotovala.

V ZDA in na Otoku o verjetnih napadih v Jemnu?

Okrepljeni napadi skrbijo tudi Veliko Britanijo. Premier Rishi Sunak je zvečer napovedal, da bo kabinet kmalu seznanil z verjetnostjo britanskih in ameriških vojaških napadov v Jemnu. Po konferenčnem klicu s kabinetom bodo z odločitvami seznanili tudi preostale visoke predstavnike v Westminstru, ki niso člani vlade, piše BBC. Velika Britanija je sicer na območje že poslala svoje vojaške ladje, med njimi HMS Diamond in HMS Richmond. Javnosti odločitev danes verjetno ne bo znana, piše BBC.

Sunak naj bi o zaostrovanju razmer v Rdečem morju danes dopoldan govoril tudi s predsednikom Egipta Abdulom Fattah al-Sisijem.

Pentagon poročanja o pogovorih na Otoku ni želel komentirati. Tiskovni predstavnik Brig Gen Pat Ryder je na novinarski konferenci v Washingtonu dejal, da o nadaljnjih morebitnih operacijah ne bo špekuliral.

Hutijevci so v luči govoric dejali, da kakršen koli napad ne bo ostal neodgovorjen.

Hutijevci so že prej občasno napadali ladje v Rdečem morju, napadi pa so se okrepili od začetka izraelske ofenzive na Gazo po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra. Okrepljeni napadi so nekatera večja prevozna in naftna podjetja prisilili v zaustavitev plovbe po eni najbolj prometnih pomorskih poti. Posledice na svetovnem gospodarstvu so že vidne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje