Moskva napoveduje protiukrepe za prepoved vstopa ruskim turistom v EU

Svet 21. Avg 202211:09 > 11:29 3 komentarji
rusija, vladimir Putin, Sergej Šojgu
Profimedia

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je načrte Evropske unije, da bi ruskim državljanom prenehali izdajati turistične vizume, označil za "nacistično politiko".

“Kar vidimo, je jasna manifestacija nacističnih politik, ko visoki evropski uradniki zagovarjajo rusofobno idejo, da bi preprečili vstop v države EU vsem ruskim državljanom,” je po poročanju nemške tiskovne agencije v soboto dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Obenem je napovedal, da se bo se Rusija odzvala z enakim ukrepom in bo prenehala izdajati vizume evropskim turistom.

Šojgu je bil v soboto uvodni govorec na “mednarodnem antifašističnem kongresu”, ki so ga pripravili v bližini Moskve. V govoru je ponovil razloge, zakaj da je Rusija morala napasti Ukrajino. Dejal je, da so “nacionalistične politike vodstva v Kijevu ob podpori Zahoda” že več let napadale rusko kulturo v Ukrajini, kar da predstavlja grožnjo ruski varnosti.

Estonija, Latvija, Litva in Češka so se že odločile, da zaradi ruske agresije na Ukrajino prenehajo oziroma omejijo izdajanje turističnih vizumov ruskim državljanom. Finska namerava izdajanje vizumov Rusom drastično omejiti s septembrom, podobno razmišljata tudi Poljska in Danska. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je prejšnji teden sporočilo, da še proučuje poziv Češke k prepovedi izdaje vizumov za Ruse.

Hkrati se krepijo pozivi k sprejemu tega ukrepa na evropski ravni. O tem naj bi se konec meseca na neformalnem srečanju pogovarjali tudi zunanji ministri članic EU.

A enotnosti glede tega vprašanja zaenkrat ni. Predvsem Nemčija je hladna do te zamisli, ker da bi s tem kaznovali tudi tiste, ki niso nič krivi za dejanja Kremlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje