Na Evroviziji slavila Švica

Magazin 11. Maj 202420:28 > 12. Maj 2024 03:13 22 komentarjev

Na 68. tekmovanju za Pesem Evrovizije je slavila Švica. Kakšna je bila končna uvrstitev Slovenije?

Oči evropske javnosti so bile v soboto zvečer uprte v mesto Malmö na jugu Švedske, kjer se je odvilo 68. tekmovanje za Pesem Evrovizije. Za zmago se je sprva potegovalo 26 držav; po deset držav iz vsakega predizbora in države velikih pet – Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija ter Švedska kot lanskoletna zmagovalka, a je v finalu nastopilo le 25 držav.

26-letni nizozemski predstavnik Joost Klein, ki mu je v drugem predizboru uspel preboj v finale, ni nastopil, saj ga je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) tik pred velikim finalom diskvalificirala in tako poskrbela za prvo diskvalifikacijo v zgodovini Evrovizije. Finale je odprla država gostiteljica Švedska, slovenska predstavnica Raiven je na oder stopila 22. po vrsti, takoj za njo pa še hrvaški predstavnik Baby Lasagna. Kot zadnja je nastopila Avstrija.

Zmagovalka letošnje Evrovizije je Švica, ki jo je zastopala nebinarna oseba Nemo s pesmijo The Code. Skladba je prepričala tako strokovno žirijo kot občinstvo, saj je prejela 591 točk. Za Švico je to že tretja evrovizijska zmaga, pevka Lys Assia je zmagala na prvem tekmovanju leta 1956. Država je nazadnje slavila leta 1988, ko je za Švico zmagala glasbena ikona Celine Dion. Skupno je Švica na Evroviziji nastopila 63-krat.

Tokratni “osmoljenec” tekmovanja je zagotovo Hrvat, saj so mu stavnice napovedovale gotovo zmago, a je bil na koncu drugi. Slovenija se je uvrstila na 23. mesto. Skupno smo prejeli 27 točk – 12 od gledalcev in 15 od strokovnih žirij. Slovenska vlada je na družbenem omrežju X Raiven čestitala za odličen nastop.

Kako smo glasovali Slovenci?

Slovenska strokovna žirija je Franciji podelila 12 točk, Švici 10, Portugalski osem, Armeniji sedem, Hrvaški šest, Luksemburgu pet, Srbiji štiri, Italiji tri, Grčiji dve in Irski eno točko. Petčlanski strokovni komisiji je predsedovala Lea Sirk, ki je barve slovenske zastave na tem tekmovanju zastopala leta 2018 v Lizboni, ob njej pa so ocenjevali še Filip Vidušin, pevec skupine LPS, ki je leta 2022 Slovenijo zastopala v Torinu, pevka Maja Keuc, ki je na Evroviziji nastopila leta 2011 v Düsseldorfu, plesalec in koreograf Matevž Česen ter producent Martin Štibernik.

Slovenska javnost pa je 12 točk podelila Hrvaški, Izraelu 10, Ukrajini osem, sedem Franciji, šest Cipru, pet Srbiji, štiri Švici, tri Italiji, dve Irski in eno točko Švedski.

Oglejte si evrovizijski nastop Raiven v finalu:

“Podelitev točk se mi ne zdi primerna”

O zmagovalcu je odločalo vseh 37 držav, ki so letos nastopile na tem glasbenem tekmovanju. Na eni strani so bili glasovi strokovnih komisij, ki so prispevali polovico glasov, in ljudstvo, ki je dodalo preostalo polovico. Nizozemska, ki je kljub izključitvi glasovala, med prireditvijo ni želela sporočiti svojih rezultatov, zato jih je v njenem imenu prebral izvršni vodja Evrovizije Martin Österdahl. Temu je občinstvo zaradi okoliščin, ki so spremljale letošnjo prireditev, namenilo več neodobravajočih vzklikov in žvižgov.

Že popoldne pa je lanskoletna predstavnica Norveške Alessandra Mele sporočila, da v imenu norveške strokovne komisije ne bo sporočila rezultatov glasovanja. Čeprav je hvaležna za to priložnost, je dejala, da tega ne bo storila zaradi razmer v Gazi. “Dogaja se genocid,” je dejala in dodala, “odprite oči. Odprite svoje srce. Naj vas ljubezen vodi do resnice.” Da točk v imenu Finske ne bo podelil, se je odločil tudi lanskoletni ljubljenec evrovizijskih src Käärijä. “Podelitev točk se mi ne zdi primerna,” je zapisal na družbenem omrežju Instagram.

Evrovizija 2024, Švedska Evrovizija 2024, Švedska
Švedska (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Ukrajina, Evrovizija 2024 Ukrajina, Evrovizija 2024
Ukrajina (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Nemčija, Evrovizija 2024 Nemčija, Evrovizija 2024
Nemčija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Luksemburg, Evrovizija 2024 Luksemburg, Evrovizija 2024
Luksemburg (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija 2024 Evrovizija 2024
Voditeljici Malin Åkerman in Petra Mede (Foto: PROFIMEDIA)
Izrael, Evrovizija 2024 Izrael, Evrovizija 2024
Izrael (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Litva, Evrovizija 2024 Litva, Evrovizija 2024
Litva (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Španija, Evrovizija 2024 Španija, Evrovizija 2024
Španija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Estonija, Evrovizija 2024 Estonija, Evrovizija 2024
Estonija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Irska, Evrovizija 2024 Irska, Evrovizija 2024
Irska (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Latvija, Evrovizija 2024 Latvija, Evrovizija 2024
Latvija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Združeno kraljestvo, Evrovizija 2024 Združeno kraljestvo, Evrovizija 2024
Združeno kraljestvo (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Grčija, Evrovizija 2024 Grčija, Evrovizija 2024
Grčija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Italija, Evrovizija 2024 Italija, Evrovizija 2024
Italija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Norveška, Evrovizija 2024 Norveška, Evrovizija 2024
Norveška (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Portugalska, Evrovizija 2024 Portugalska, Evrovizija 2024
Portugalska (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Finska, Evrovizija 2024 Finska, Evrovizija 2024
Finska (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Ciper, Evrovizija 2024 Ciper, Evrovizija 2024
Ciper (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Armenija, Evrovizija 2024 Armenija, Evrovizija 2024
Armenija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Srbija, Evrovizija 2024 Srbija, Evrovizija 2024
Srbija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Slovenija Evrovizija, Slovenija
Foto: PROFIMEDIA
Raiven, Evrovizija 2024 Raiven, Evrovizija 2024
Raiven, Slovenija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Raiven, Evrovizija 2024 Raiven, Evrovizija 2024
Raiven, Slovenija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Raiven, Evrovizija 2024 Raiven, Evrovizija 2024
Raiven, Slovenija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Raiven, Evrovizija 2024 Raiven, Evrovizija 2024
Raiven, Slovenija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Švica, Evrovizija 2024 Švica, Evrovizija 2024
Švica (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Hrvaška, Evrovizija 2024 Hrvaška, Evrovizija 2024
Hrvaška (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Francija, Evrovizija 2024 Francija, Evrovizija 2024
Francija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Gruzija, Evrovizija 2024 Gruzija, Evrovizija 2024
Gruzija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Avstrija, Evrovizija 2024 Avstrija, Evrovizija 2024
Avstrija (Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija 2024 Evrovizija 2024
Foto: Leonhard Foeger/REUTERS

Štiriurni spektakel odprla švedska princesa

Štiriurni veliki finale se je ob 21. uri začel s pozdravom švedske prestolonaslednice princese Viktorije iz stockholmske kraljeve palače. Prva skladba, ki so jo gledalci v tamkajšnji areni in doma slišali, je bila pesem Waterloo legendarne skupine Abba. Ta je Švedski pred natančno 50 leti prinesla prvo zmago na tem tekmovanju. Nato je s pesmijo Hooked on a Feeling nastopil pevec švedske skupine Blue Swede Björn Skifs. Pesem je prav tako leta 1974 postala prva švedska skladba, ki se je uvrstila na glasbeno lestvico Billboard Hot 100 in na njej zasedla prvo mesto. Med predstavitvijo finalistov, ki so na oder prišli z zastavami, so nato odmevale še pesmi švedskih pop zvezd, kot so Icona Pop, Lykke Li, dua Roxette.

Vse tri evrovizijske večere sta povezovali švedsko-ameriška igralka Malin Åkerman in švedska komičarka Petra Mede, ki je dogodek vodila že tretjič. S komentatorskega mesta v Ljubljani je prav tako vse tri večere za gledalce komentirala voditeljica Mojca Mavec, točke glasovanja slovenske strokovne komisije pa je Evropi sporočila Lorella Flego.

Med glasovanjem so nastopile pevka Carole, ki je Švedsko na Evroviziji zastopala kar trikrat in leta 1992 tudi zmagala, Charlotte Perrelli, ki je Švedski zmago prinesla leta 1999, ter avstrijska zmagovalka Evrovizije iz leta 2014 Conchita Wurst. Skupaj so zapele zdaj že zimzeleno uspešnico Waterloo. Pred razglasitvijo rezultatov je nastopila še lanska zmagovalka Loreen. Zapela je dve skladbi, svojo novo pesem Forever, za konec pa še lansko zmagovalno skladbo Tattoo.

Samo za eno noč se je ponovno združila tudi ena od najbolj ikoničnih švedskih pop skupin vseh časov, disko-pop trio Alcazar.

Evrovizija
Foto: PROFIMEDIA

Nastop Izraela pospremili vzkliki

Letošnja Evrovizija je bila v številnih pogledih burna. Vzdušje je bilo tako pred tekmovanjem kot na samih predizborih in finalu izjemno napeto ter vse prej od sproščenega vzdušja, kot smo ga na Evroviziji sicer vajeni. Kot omenjeno, je EBU tik pred finalom iz tekmovanja izključila Nizozemca, saj naj bi bil vpleten v četrtkov incident. “Švedska policija je preiskala pritožbo, ki jo je po incidentu podala članica produkcijske ekipe. Ker je pravni postopek v teku, ne bi bilo primerno, da bi nadaljeval tekmovanje,” je v izjavi zapisala EBU in hkrati zavrnila navedbe nekaterih medijev in namigovanja na družbenih omrežjih, da bi bil v dogodek vpleten kdo od drugih letošnjih evrovizijskih predstavnikov ali članov delegacije.

Čeprav je EBU v odzivu navedla, da je Joost Klein s svojim “neprimernim vedenjem” kršil pravila tekmovanja, podrobnosti incidenta ni razkrila. Pozneje je to storila nizozemska nacionalna radiotelevizija Avrotros. Dogodek se je zgodil po njegovem nastopu v drugem polfinalnem večeru. Ko je Klein prišel z odra in je hitel naprej, ga je ena izmed snemalk proti njegovi volji snemala. Klein naj bi večkrat poudaril, da si tega ne želi in naj preneha, a naj ga ne bi upoštevala. Nizozemska nacionalka je poudarila, da je odločitev EBU prehuda, ukrep pa je ocenila kot nesorazmeren.

Kljub skrajnemu ukrepu EBU se ta ni odločila za to, da bi namesto Nizozemca nastopil kateri izmed predstavnikov, ki je v četrtek izpadel. Namesto Joosta, ki bi moral v finalu nastopiti kot peti, je nastopila izraelska predstavnica 20-letna Eden Golan, ki je bila na vrsti šesta. Njen nastop je pospremil buren odziv občinstva, a je ta minil brez incidentov. Med žvižgi in ploskanjem je bilo slišati tudi vzklike. Izraelka se je na koncu uvrstila na 5. mesto. Čeprav je od strokovnih komisij prejela le 52 točk, je bila bolj priljubljena pri občinstvu, saj ji je to podelilo 323 točk.

Njena udeležba na Evroviziji je sprožila številne polemike, ali je zaradi vojne v Gazi primerno, da je nastopala na tem največjem evropskem glasbenem festivalu. Letos je namreč še posebej razburila poteza EBU, ki se je kljub številnim pozivom, ki so se zvrstili v mesecih pred Evrovizijo, naj Izrael izključi, odločila, da ta lahko nastopi, s pojasnilom, da je Evrovizija apolitičen dogodek. Mnoge kritike je tako zmotil dvojni standard EBU, ki je iz tekmovanja leta 2022 izločila Rusijo zaradi napada na Ukrajino, leta 2021 Belorusijo zaradi politične vsebine pesmi, leta 1992 pa takratno Zvezno republiko Jugoslavijo zaradi vojne z Bosno in Hercegovino ter Hrvaško.

Zaradi sodelovanja Izraela je bilo ozračje na prizorišču precej razgreto. V Malmöju so bili varnostni ukrepi še posebej poostreni, na ulicah je bilo v teh dneh večje število policistov, tamkajšnja arena pa je bila ograjena z betonskimi bloki in ograjo. Pred četrtkovim nastopom Eden Golan v drugem predizboru je potekal tudi protestni shod, kjer se je po ocenah policije zbralo več kot 10.000 protestnikovki so pozvali k bojkotu Izraela in končanju vojne v Gazi. Med njimi je bila tudi znana švedska aktivistka Greta Thunberg. Protestniki so namreč menili, da si EBU “zatiska oči pred dogajanjem v Gazi”. Protesti na prizorišču so se odvili tudi pred sobotnim finalom.

Tekmovanje pospremili incidenti

Letošnja Evrovizija je pred sklepnim večerom postregla za kar nekaj incidentov. Italijanska nacionalna televizija RAI je denimo kar med prenosom razkrila rezultate svojega glasovanja, čeprav televizije lahko to storijo šele po zaključku finala. Na družbenem omrežju je prav tako postal viralen odziv grške predstavnice Marine Satti na novinarski konferenci, ko je pred mediji govorila 20-letna Izraelka Eden Golan.

V incident je bil vpleten tudi Käärijä, saj se je na družbenih omrežjih pojavil posnetek, kako se druži z izraelsko predstavnico in jo uči plesati na svoj komad Cha Cha Cha. Lanskoletni predstavnik se je pozneje po kritikah odzval na Instagramu, kjer je zapisal, da je bil posnetek objavljen brez njegovega dovoljenja.

Eric Saade
V prvem polfinalnem evrovizijskem večeru je nastopil švedski predstavnik iz leta 2011 Eric Saade s pesmijo Popular. Okoli roke je imel ruto kefijo. (Foto: PROFIMEDIA)

Za govorice je poskrbela tudi Irska, ki je zamudila zadnjo generalko pred velikim finalom. Po navedbah irske delegacije je bil razlog za zamudo “dogodek, ki je zahteval prijavo EBU”. Po besedah Bambie Thug, nebinarne osebe, ki je po letu 2018 Irsko ponovno popeljala v finale, so zaradi ponavljajočih se dogodkov čez teden na EBU vložili več pritožb. “EBU je naši delegaciji potrdila, da je komentator izraelske javne televizije Kan kršil pravila vedenja med prvim polfinalnim večerom za pesem Evrovizije,” je na družbenem omrežju Instagram zapisala nebinarna Bambie Thug.

Za manjši incident je poskrbel tudi francoski predstavnik Slimane, ki je nastop na generalni vaji prekinil z govorom, v katerem je večkrat ponovil letošnji evrovizijski slogan “Združeni v glasbi” in mu dodal “Da, ampak za ljubezen, za mir”.

Organizatorji niso bili navdušeni niti nad potezo nekdanjega švedskega evrovizijskega predstavnika Erica Saadeja, po rodu Palestinca, ki je nastopil pred začetkom prvega polfinalnega evrovizijskega večera. Med nastopom je namreč imel okoli roke ruto kefijo, ki jo simbolno nosijo ljudje propalestinskega nazora. EBU je sicer že v dnevih pred Evrovizijo razburila z odločitvijo, da v areni prepove palestinske zastave in transparente, ki bi podpirali Palestino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje