Filipinom preti tropska nevihta, evakuirali več tisoč ljudi

Svet 18. Dec 202312:21 0 komentarjev
Tropska nevihta na Filipinih
Foto: PROFIMEDIA

Na filipinskem otoku Mindanao so evakuirali več tisoč ljudi. Otok in njene prebivalce namreč ogroža tropska nevihta Jelawat, ki je med drugim povzročila poplave in izpade električne energije. Čeprav je nevihta nekoliko oslabela, meteorološke službe vseeno opozarjajo na nevarnost poplav in plazov.

Več kot 11.000 ljudi se je iz svojih domov na vzhodni in severni obali filipinskega otoka Mindanao pred prihodom nevihte preventivno umaknilo v zavetišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Oblasti jim svetujejo, naj do nadaljnjega ostanejo na varnem, dokler nevihta ne bo minila.

Filipinske meteorološke službe so napovedale, da bo nevihta Jelawat do konca dneva prešla južni del države, ob tem pa opozarjajo na možnost močnih nalivov, predvsem na goratih območjih v notranjosti otoka Mindanao. “V takšnih pogojih je zelo verjeten pojav plazov in poplav,” so sporočili.

Policija v Manayu na vzhodni obali otoka je sporočila, da pogrešajo nekega moškega, ki naj bi kljub opozorilom o bližajoči se nevihti nabiral kokose, ki jih je prinesla narasla reka. Predvidevajo, da ga je voda odnesla.

Tropska nevihta na Filipinih
Poplave zaradi tropske nevihte na Filipinih. (Foto: PROFIMEDIA)

Nevihta je povzročila tudi motnje v ladijskem prometu – več kot 100 ladij je poiskalo zatočišče v pristaniščih, več kot 5.000 potnikov pa je obtičalo v pristanišču v Manili, saj so bili trajekti v osrednji in južni del Filipinov odpovedani.

Filipine pogosto prizadenejo tropske nevihte in tajfuni, ki v tej otoški državi vsako leto povzročijo veliko škode, običajno pa tudi več smrtnih žrtev. Jelawat je bila po podatkih meteorologov enajsta tropska nevihta, ki je letos dosegla Filipine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!