Finska omejuje vstop ruskim državljanom

Svet 29. Sep 202216:00 2 komentarja
Rusi na mejnem prehodu s Finsko
Po Putinovi napovedi mobilizacije so številni ruski državljani zapustili domovino. Na fotografiji kolona ljudi, ki čakajo na vstop na Finsko. (foto: Profimedia)

Na Finskem bodo ob polnoči stopila v veljavo strožja pravila za vstop ruskih državljanov. Finska vzhodna meja bo tako praviloma zaprta za Ruse s turističnimi vizumi, za ostale pa bodo še vedno obstajale določene izjeme, je danes sporočil finski zunanji minister Pekka Haavisto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po ministrovih besedah je vlada sprejela te ukrepe po domnevnih sabotažah plinovodov v Baltskem morju in spornih referendumih za priključitev štirih ukrajinskih regij k Rusiji.

Na Finskem so v preteklem tednu beležili povišano število prečkanj meje z Rusijo, potem ko so mnogi Rusi zapustili državo, da bi se izognili delni vojaški mobilizaciji, ki jo je ukazal ruski predsednik Vladimir Putin.

Notranja ministrica Krista Mikkonen je spričo tega dodala, da pričakujejo porast v številu poskusov nezakonitih prečkanj meje in prošenj za azil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju finskega radia Yle nova pravila dopuščajo izjeme za vstop ruskih državljanov, in sicer bo to omogočeno tistim, ki bodo na Finskem želeli obiskati bližnje družinske člane ali dostopati do zdravstvenih storitev in pa tistim, na Finskem delajo ali se izobražujejo.

Po navedbah finske tiskovne agencije STT oblasti pričakujejo, da se bodo prihodi ruskih državljanov posledično zmanjšali za 30 do 50 odstotkov.

Finska si z Rusijo deli 1340 kilometrov dolgo mejo, najdaljšo med vsemi članicami EU.

Podobne prepovedi za vstop ruskih turistov so 19. septembra že sprejele baltske države in Poljska, na Finskem pa so doslej v zvezi s tem sprejeli le nekoliko strožjo zakonodajo pri izdaji vizumov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje