Pariz in Bruselj prepovedala protestni konvoj svobode

Svet 10. Feb 202213:22 > 14:07 0 komentarjev
Konvoj svobode v Franciji
Eric Gaillard/REUTERS

Francoska policija je prepovedala protest tovornjakarjev, ki po vzoru kanadskih protestnikov nasprotujejo koronavirusnim ukrepom, imenovan konvoj svobode. Tiste, ki bodo kljub prepovedi skušali blokirati ceste, lahko doleti dvoletna zaporna kazen, globa v višini 4500 evrov in triletna prepoved vožnje.

Policija v francoski prestolnici je prepovedala protest tovornjakarjev in drugih voznikov proti ukrepom, namenjenim zajezitvi pandemije covida-19. Ti so se namreč v sredo iz več francoskih mest že odpravili proti Parizu, kjer ta konec tedna načrtujejo proteste in blokade po zgledu kanadskih kolegov in njihovega t. i. konvoja svobode.

Pariška policija je danes sporočila, da tovrstnih demonstracij ne bo dovolila in da bo proti tistim, ki prepovedi ne bodo upoštevali, strogo ukrepala. Načrtujejo mobilizacijo dodatnih policistov, ki bodo preprečili morebitne blokade cest in morebitne kršitelje kaznovali z visokimi globami, zaplembami njihovih vozil ter aretacijami.

Grozi tudi dvoletna zaporna kazen

Kot je še spomnila policija, bi lahko tiste, ki bodo skušali blokirati ceste, doletela celo dvoletna zaporna kazen, globa v višini 4500 evrov in triletna prepoved vožnje.

Koliko konvojev je na poti v prestolnico in kako veliki so, oblasti zaenkrat težko ocenijo. Cilj francoskega konvoja svobode, v katerem so tudi avtomobili, kombiji in motorji, je sicer najprej velik protest v soboto v Parizu, nato pa naj bi morda celo nadaljeval pot proti Bruslju.

Župan belgijske prestolnice Philippe Close je danes že sporočil, da bodo belgijske oblasti konvoj svobode, ki naj bi v prestolnico predvidoma prispel prihodnji teden, prepovedale. “Uvajamo ukrepe, da preprečimo blokado regije Bruselj,” je na Twitterju objavil Close. Glede na pozive na družbenih omrežij naj bi konvoj vozil v Bruselj prispel v ponedeljek.

Protestnike je pričakovano že podprla skrajno desna političarka Marine Le Pen in jih primerjala z gibanjem rumeni jopiči. Gre za množične in pogosto nasilne proteste ljudi, ki jih je konec leta 2018 sprožil dvig cen goriva, s časom pa so se prelevili v širše nasprotovanje neoliberalnim politikam in predsedniku Emmanuelu Macronu.

Kanado že dva tedna pretresajo množični protesti proti protikoronskim omejitvam, ki so najbolj prizadeli in v veliki meri paralizirali prestolnico Ottawo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!