Na Novi Zelandiji izgredi med policijo in protestniki, aretiranih najmanj 120

Svet 10. Feb 202207:55 0 komentarjev
Protesti na Novi Zelandiji
Profimedia

Pred novozelandskim parlamentom je danes prišlo do izgredov med policijo in protestniki, ki nasprotujejo ukrepom za zajezitev okužb z novim koronavirusom in cepljenju proti covidu-19. Policija, ki je proti protestnikom uporabila solzivec, je aretirala več kot 120 oseb.

Policija je pred tem protestnike, ki so taborili pred novozelandskim parlamentom, pozvala, naj se umaknejo z območja parlamenta, v nasprotnem primeru jim grozi aretacija.

Protesti pred novozelandskim parlamentom so se po vzoru protestov kanadskih tovornjakarjev začeli v torek s konvojem tovornjakov pred parlamentom. Po 24 urah se je večina vozil umaknila, ostalo je še nekaj sto protestnikov, ki so pred parlamentom vztrajali tri dni. Napovedovali so, da bodo vztrajali, dokler bo potrebno.

Na Novi Zelandiji je cepljenje proti covidu-19 obvezno za določene poklice, med drugim za zdravstvene delavce, gasilce, prosvetne delavce, pravosodni sistem in vojsko. Dokazilo o cepljenju je potrebno za vstop v gostinske lokale, cerkve in telovadnice.

Protesti na Novi Zelandiji
Mike Clare / Anadolu Agency

Nova Zelandija je dolgo časa zasledovala strategijo ničelnih okužb z novim koronavirusom, a so jo spodkopale bolj nalezljive različice. V državi s pet milijoni prebivalci so doslej potrdili okoli 18.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 53 covidnih bolnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!