Generalna skupščina ZN: govorila bosta tudi Biden in Pahor

Svet 21. Sep 202206:44 0 komentarjev
Generalna skupščine ZN
Eduardo Munoz/REUTERS

Pred govorniškim odrom na splošni razpravi 77. zasedanja Generalne skupščine ZN se bosta danes med drugimi zvrstila ameriški predsednik Joe Biden in predsednik Borut Pahor, ki se bo kasneje srečal tudi z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom.

Splošna razprava se je sicer začela v torek z nagovori Guterresa, aktualnega predsednika Generalne skupščine Csabe Korosija in Jaira Bolsonara, predsednika Brazilije, ki je tradicionalno prvi na vrsti. Pred tem se je v ponedeljek sklenil vzporedni vrh o preobrazbi izobraževanja.

Pahor je udeležence omenjenega vrha nagovoril na daljavo, enako kot drugi voditelji, ki so zaradi udeležbe na pogrebu britanske kraljice Elizabete II. z zamudo prispeli v New York. Poleg Bidna in Pahorja bodo danes med drugim na vrsti govori voditeljev Irana, Madžarske, Srbije, Južne Afrike in Ukrajine, pri čemer bo voditelje na daljavo nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Guterres poudaril potrebo po sodelovanju

Guterres je v torek opozoril, da se svet sooča z globalno zimo nezadovoljstva zaradi ruske vojne proti Ukrajini, zaostanka pri doseganju razvojnih ciljev ZN in zaradi strmega naraščanja cen živil in energije. Ob tem je poudaril potrebo po sodelovanju.

Generalni sekretar je tako naštel osrednje teme letošnje splošne razprave, ob kateri poteka še vrsta drugih spremljevalnih dogodkov in srečanj. Številnih se bo udeležil tudi Pahor, ki se bo skupaj z zunanjo ministrico Tanjo Fajon osredotočil na slovensko kandidaturo za Varnostni svet za obdobje 2024-2025.

Guterres ob svetovnem dnevu miru poziva k odpravi rasizma

Svet danes obeležuje mednarodni dan miru. Tema letošnjega dne miru, ki poteka v senci vojne v Ukrajini, je “odpravimo rasizem, zgradimo mir”. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v poslanici ob tej priložnosti poudaril, da je le mir plemenita in nujna pot, ki vodi do boljšega in bolj pravičnega sveta za vse ljudi.

Kot so še sporočili iz Združenih narodov, nas letošnja tema mednarodnega dne miru opominja na številne načine, kako rasizem zastruplja srca in misli ljudi ter spodkopava mir, za katerega si vsi prizadevamo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!