Hamas: Zaradi pomanjkanja hrane in zdravil umrl še eden od talcev

Svet 23. Mar 202416:40 > 22:15 6 komentarjev
guterres egipt
Sekretar ZN Antonio Guterres se je v Egiptu srečal z vojaškimi in političnimi predstavniki (Foto: Profimedia)

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres je ob današnji poti v Egipt znova pozval k prekinitvi ognja v Gazi. Izraelski zunanji minister je Združene narode pod Guterresevim vodstvom označil za antisemitsko in protiizraelsko telo, ki ščiti in spodbuja teror. Glasovanje o novi resoluciji, ki poziva k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, je bilo medtem v Varnostnem svetu ZN prestavljeno na ponedeljek. Hamas je sporočil, da je umrl še eden od talcev, ki jih v ujetništvu zadržujejo od oktobra.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes pripotoval v Egipt, na sever Sinajskega polotoka ob meji z območjem Gaze. Ob tem je sporočil, da ima svet že dovolj te “nočne more”, ter pozval k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, da bi palestinski enklavi lahko zagotovili več humanitarne pomoči.

Govoril je na egiptovski strani mejnega prehoda Rafa. V Rafo na jugu Gaze se je zatekla večina prebivalstva palestinske enklave, Izrael pa kljub opozorilom načrtuje ofenzivo nanjo.

Dolg konvoj blokiranih tovornjakov s humanitarno pomočjo na egiptovski strani meje z Gazo, kjer ljudje stradajo, je moralna sramota, je opozoril Guterres. Čas je, da se Izrael trdno zaveže neoviranemu dostopu humanitarne pomoči do območja Gaze, je poudaril. ZN bodo po njegovih besedah nadaljevali sodelovanje z Egiptom pri usmerjanju toka pomoči v Gazo.

“Palestinci v Gazi – otroci, ženske, moški – še vedno tičijo v tej neskončni nočni mori. Prenašam glasove velike večine sveta, ki je videl dovolj,” je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. “Bolj kot kdajkoli je čas za takojšnjo humanitarno prekinitev ognja. Čas je, da utišamo orožje,” je dodal.

V odgovoru na eno od novinarskih vprašanj pa je povedal, da je frustriran: “Ne morete videti toliko ubitih ljudi, ne morete videti toliko trpljenja, ne da bi se počutili zelo frustrirane,” je dejal Guterres po poročanju Al Džazire. “Nimamo moči, da bi ustavili [vojno v Gazi], pozivam tiste, ki imajo moč, da jo ustavijo, da to storijo,” je poudaril generalni sekretar ZN.

Guterres je obiskal ranjene Palestince v bolnišnici v mestu Al Ariš na Sinajskem polotoku. “Izredno so me ganile njihove zgodbe, izkušnje in stiske, ki so jih prestali,” je dejal.

Izraelski zunanji minister označil ZN za “antisemitske”

Po besedah izraelskega zunanjega ministra Israela Katza so Združeni narodi pod Guterresom postali “antisemitsko in protiizraelsko telo”, ki “ščiti in spodbuja teror”.

V objavi na omrežju X v angleščini je izraelski zunanji minister dejal, da je generalni direktor ZN “danes stal na egiptovski strani prehoda Rafa in obtožil Izrael za humanitarne razmere v Gazi, ne da bi na kakršen koli način obsodil teroriste Hamasa-Islamske države, ki plenijo humanitarno pomoč, ne da bi obsodil UNRWA, ki sodeluje s teroristi, in ne da bi pozval k takojšnji, brezpogojni izpustitvi vseh izraelskih talcev.”

Po poročanju Al Džazire je Guterres dejal, da je čas za brezpogojno izpustitev vseh ujetnikov, kot tudi čas za premirje v Gazi in za ustanovitev palestinske države. Dejal je, da ZN preiskujejo obtožbe Izraela, da so nekateri člani agencije za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) sodelovali v napadu Hamasa 7. oktobra. Poudaril je še, da ZN najostrejše obsojajo kakršno koli morebitno vpletenost v nasilje.

Netanjahu namerava kljub pozivom napasti Rafo

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na srečanju z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom v petek v Tel Avivu nakazal, da namerava kljub pozivom nadaljevati z načrti za ofenzivo v Rafi. Poudaril je, da Izrael ne bo mogel premagati palestinskega islamističnega gibanja Hamas, če ne bo vstopil v Rafo in uničil borcev, ki so še tam ostali.

Obsežni deli območja Gaze so zaradi izraelske ofenzive, sprožene po Hamasovem zajetju talcev oktobra lani, porušeni. Zaradi vse hujše humanitarne krize je lakota na severu Gaze neizogibna in bo izbruhnila najkasneje do konca maja, je v ponedeljek opozorilo več agencij ZN.

Vodja agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je v petek na omrežju X zapisal, da pomoč, “ki jo dopuščajo izraelske oblasti, še zdaleč ni zadostna”. Trenutno v Gazo vstopi povprečno 150 tovornjakov pomoči na dan, medtem ko jih je bilo pred vojno najmanj 500, je navedel.

Po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi je samo minulo noč umrlo najmanj 72 ljudi. Omenjeno ministrstvo je še sporočilo, da so izraelske sile danes tudi napadle ljudi, ki so na obrobju mesta Gaza čakali na humanitarno pomoč. Pri tem naj bi bilo ubitih devet ljudi, še več deset oseb pa ranjenih, poroča AFP.

Izraelske sile medtem že šesti dan nadaljujejo operacije v največjem bolnišničnem kompleksu v Gazi Al Šifa in okoli njega. Po navedbah izraelske vojske so skupno ubili več kot 170 skrajnežev, zaslišali več kot 800 osumljencev in našli več kosov orožja. Hamas in zdravstveno osebje so zanikali izraelske trditve, da se bolnišnica uporablja v vojaške namene ali da so se tam skrivali borci. Predstavniki Hamasa so dejali, da so bili ubiti civilni bolniki.

Al Šifa
Foto: PROFIMEDIA

Tiskovni predstavnik brigade Al Kasam, vojaškega krila Hamasa, je povedal, da je na območju Gaze zaradi razmer, ki jih je ustvaril Izrael, umrl še en izraelski ujetnik. 34-letni Begiv Buchhataf je umrl zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. “Že prej smo opozorili, da sovražni ujetniki trpijo v enakih razmerah kot naši ljudje. Lakota in pomanjkanje hrane in zdravil,” je po poročanju Al Džazire dejal Abu Obeida.

Objavili so tudi videoposnetek ujetnika s sporočilom: “Čeprav je preživel napade izraelske vojske, ni ušel pomanjkanju hrane in zdravil”. Hamas je v začetku marca objavil, da je bilo zaradi izraelskega bombardiranja ubitih sedem talcev. Hamas naj bi zadrževal okrog 130 talcev, nekaj so jih izpustili v zameno za palestinske ujetnike.

Izmenjava ujetnikov je tudi del pogajanj, ki se nadaljujejo v Dohi. Delegaciji Izraela in Hamasa se ob prisostvovanju ZDA, Katarja in Egipta pogajata o morebitnem dogovoru za premirje v zameno za izpustitev ujetnikov. Izraelski mediji poročajo, da je glavno vprašanje še vedno, koliko palestinskih zapornikov bi bilo izpuščenih v zameno za talce, ki jih Hamas zadržuje v Gazi.

Izrael naj bi sprejel novo kompromisno ponudbo ZDA in zdaj čaka na odgovor Hamasa. Izraelskim pogajalcem naj bi bilo dovoljeno razpravljati tudi o procesu vrnitve razseljenih Palestincev v severno Gazo, kar je bila glavna zahteva Hamasa. Pri drugi ključni zahtevi, končanju vojne, pa naj ne bi dosegli preboja z mrtve točke, poroča Al Džazira.

Glasovanje v varnostnem svetu prestavljeno

Glasovanje v Varnostnem svetu ZN o novi resoluciji, ki poziva k takojšnji prekinitvi ognja na območju Gaze, je bilo medtem preloženo na ponedeljek, so za STA potrdili na zunanjem ministrstvu. Gre za predlog resolucije, ki jo pripravljajo nestalne članice VS ZN, med njimi Slovenija, potem ko sta Rusija in Kitajska vložili veto na ameriško.

Glasovanje o novi resoluciji je bilo predvideno za danes, a so ga po navedbah diplomatskih virov preložili, da bi omogočili nadaljnja pogajanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nov, po navedbah AFP odločnejši, predlog resolucije “zahteva takojšnjo prekinitev ognja” med trenutno potekajočim muslimanskim svetim mesecem ramadanom, ki naj potem vodi “v trajno vzdržno premirje”, ki ga spoštujeta obe strani.

Na predlogu dela osem od desetih nestalnih članic VS ZN, med njimi je, kot so potrdili na zunanjem ministrstvu, tudi Slovenija.

Predlog resolucije poziva k “takojšnji in brezpogojni” izpustitvi talcev, ki jih je oktobra lani zajelo gibanje Hamas, in odpravo “vseh ovir” za dostavo humanitarne pomoči na območje Gaze.

Palestinski predstavnik pri ZN Rijad Mansur je povedal, da z arabskimi državami podpirajo takšno resolucijo. Ameriški predlog resolucije je označil za pristranskega.

ZDA trdi, da je predlog pristranski

Ameriška predstavnica Linda Thomas-Greenfield je nakazala nasprotovanje, saj je dejala, da bi nova resolucija ogrozila potekajoča diplomatska prizadevanja za izpustitev talcev. Takšen razlog so ZDA navajale že ob uporabi svoje pravice do veta na prejšnje resolucije o prekinitvi ognja v Gazi.

“Besedilo v trenutni obliki ne podpira občutljive diplomacije v regiji. Še hujše, dejansko bi lahko dalo Hamasu izgovor, da odstopi od dogovora, ki je na mizi,” je dejala po navedbah AFP.

Ameriški osnutek resolucije, o katerem je VS ZN glasoval v petek, ni izrecno vseboval besede “poziva”, ampak je na splošno navajal, da je prekinitev ognja nujna in povezana s pogajanji, ki jih vodi Katar ob podpori ZDA in Egipta za prekinitev spopadov v zameno za izpustitev talcev Hamasa.

Rusija in Kitajska sta vložili veto na to resolucijo, ki so ji nasprotovale tudi arabske države, ker ni izrecno zahtevala, naj Izrael takoj konča svojo vojaško operacijo v Gazi, ki je sledila zajetju talcev s strani Hamasa.

Slovenija je ameriški predlog resolucije podprla in ob tem izrazila obžalovanje, da sta Rusija in Kitajska vložili veto. “Glasovali smo za, ker se morata ubijanje in stradanje civilistov končati, končati se mora trpljenje talcev in njihovih družin. Glasovali smo za resolucijo, ker verjamemo, da mora Varnostni svet poslati jasno sporočilo o nesprejemljivosti položaja v Gazi,” je v govoru pred VS ZN po poročanju časnika Delo povedal slovenski predstavnik, veleposlanik Samuel Žbogar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje