Oglasil se je srbski zdravnik, ki je med vikendom krajšal čakalne dobe

Svet 13. Apr 202310:43 21 komentarjev
Mlađan Golubović
N1

Mlađan Golubović, eden od zdravnikov, ki jih je srbska javnost poimenovala "heroji juga", je pojasnil, da so se za občudovanja vreden izziv – odpraviti čakalne vrste – odločili iz preprostega razloga: niso želeli, da še kdo umre med čakanjem na operacijo.

Velik podvig srbskih kirurgov še vedno odmeva, kar je povsem razumljivo, saj jim je po 12 zaporednih delovnih vikendih uspelo doseči cilj – nič več čakalnih vrst za operacije na Kliniki za kardiokirurgijo v Nišu. Kot je v intervjuju za srbski N1 povedal kardiolog Mlađan Golubović z omenjene klinike, so se za občudovanja vreden podvig odločili, ko so jih medicinske sestre, ki delajo v klicnem centru in ljudi naročajo na operacije, obvestile, da so nekateri pacienti medtem umrli.

“Nekaj mladih kolegov se je vprašalo, zakaj se je to zgodilo in kaj lahko mi naredimo, da se ne zgodi več, da nam družina pacienta, ki ga naročimo na operacijo, reče, da je ta umrl,” je opisal Golubović. Predlog mladih zdravnikov, da delajo tudi konce tedna, so podprli uprava klinike in drugi zaposleni. “Vsi so želeli sodelovati pri tem,” je dodal.

Niso vedeli, koliko časa jim bo vzelo, da dosežejo cilj. “Trajalo je 12 vikendov. Prihajajoči konec tedna bomo lahko pravoslavno veliko noč preživeli z družinami,” je povedal srčni kirurg, ki se je oglasil z oddelka intenzivne nege.

Golubović je povedal, da zadnje dni na kliniki vlada dobro razpoloženje, prav tako dobivajo številna pozitivna sporočila ljudi, ki so navdušeni nad tem, kaj jim je uspelo. “Ne glede na to, ali se sprehajaš po mestu ali greš na kosilo, so naši someščani navdušeni. Seveda nam je všeč tudi pozornost medijev, razveselilo pa nas je tudi, da nam je čestital Novak Đoković,” je z nasmehom povedal zdravnik in dodal, da so vse to naredili, da bi videli zadovoljne obraze ljudi.

Kot je opisal Golubović, bi moral pacient pred njihovim podvigom po pregledu v anesteziološki kliniki čakati dva meseca, tri, včasih tudi šest, odvisno od resnosti primera. Zdaj pa bo bolnik, ki pride v anesteziološko ambulanto v torek ali četrtek, operiran že prihodnji teden.

Na vprašanje, ali so dobili kakršnokoli podporo kolegov z drugih klinik ali države, je Golubović odgovoril, da niso bili v stiku s kolegi ali državnimi uradniki, da pa jim je bil zagotovljen potreben material za vse operacije, ki so jih izvedli med konci tedna. “Prepričan sem, da bo odziv pristojnih na naš trud dober,” je za N1 še povedal niški srčni kirurg.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje