Naslednik novozelandske premierke Ardern tudi uradno imenovan

Svet 22. Jan 202308:39 0 komentarjev
Novi novozelandski premier Chris Hipkins
Novi novozelandski premier Chris Hipkins.(Foto: PROFIMEDIA)

44-letni nekdanji poslanec in minister Chris Hipkins je bil danes tudi uradno imenovan za naslednika novozelandske premierke v odstopu Jacinde Ardern.

Novozelandska laburistična stranka je danes za svojega novega vodjo imenovala 44-letnega poslanca in ministra Chrisa Hipkinsa.

Na čelu stranke je nasledil Jacindo Ardern, ki je v četrtek napovedala odstop, v sredo pa bo od nje prevzel še vodenje vlade.

Hipkins je dejal, da bo njegova glavna skrb zagon gospodarstva. Prav poslabšanje gospodarskih razmer je v preteklih mesecih povzročilo padec priljubljenosti laburistične vlade pod vodstvom Ardern. Hipkins je bil doslej kot minister pristojen za področja policije, izobraževanja in javnih storitev, najbolj pa je znan po svojem vodenju zdravstvenega resorja v času pandemije covida-19, ko je bdel nad izvajanjem zelo strogih omejitev. Stranko in državo bo vodil najmanj do splošnih volitev 14. oktobra letos.

Ardern je v četrtek šokirala Novo Zelandijo z naznanitvijo, da se manj kot tri leta po osvojitvi drugega mandata poslavlja s položaja. Po napornih letih, ki so jih zaznamovale naravne nesreče, pandemija in prvi teroristični napad v državi, je sporočila, da preprosto nima več moči za vodenje države.

Preberite še: Materinstvo, mizoginija, terorizem: kako je rock zvezda politike premikala meje

Hipkins je bil danes znova kritičen do tega, kako so v nekaterih delih družbe obravnavali njegovo predhodnico. Dejal je, da je bilo ravnanje nekaterih, zlasti na družbenih omrežjih, nagnusno. Dodal je, da razume, da bo kot premier postal javna osebnost, vendar pa to ne bo veljalo za njegovo družino. Prizadeval si bo da bosta njegova otroka, stara šest in štiri leta, živela normalno življenje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!