Nekdanja prva dama Xiomara Castro postala prva predsednica Hondurasa

Svet 27. Jan 202221:23 > 21:25 0 komentarjev
Xiomara Castro, predsednica Hondurasa
Profimedia

Leva političarka Xiomara Castro in bivša honduraška prva dama je danes prisegla kot prva predsednica Hondurasa. Ob njej je bil soprog Manuel Zelaya, z državnim udarom leta 2009 strmoglavljeni bivši predsednik države. V dnevih pred zaprisego je sicer država zašla v politično krizo, ko sta bila za predsednika kongresa izbrana dva kandidata.

“Obljubim, da bom zvesta republiki, da bom spoštovala in uveljavljala ustavo in njene zakone,” je ob prisegi dejala 62-letna Xiomara Castro na slovesnosti, ki so se je udeležili številni tuji politiki, med njimi podpredsednica ZDA Kamala Harris, španski kralji Felipe VI. in podpredsednik Tajvana William Lai Ching-te. Prisoten je bil tudi Redondo.

Nova honduraška predsednika potrebuje podporo v kongresu za izpolnitev predvolilnih obljub o boju proti korupciji, kriminalu in revščini.

Z zaprisego Castro za predsednico države se je končala 12-letna vladavina desne Nacionalne stranke (PN). Ta je po državnem udaru leta 2009 nasledila njenega soproga Manuela Zelaya, ki je bil predsednik Hondurasa med letoma 2006 in 2009.

“Dvanajst let boja, 12 let odpora. Danes se začne vladavina ljudstva,” je na Twitterju objavila Xiomara Castro.

Po podatkih nevladne organizacije Fosdeh več kot 70 odstotkov prebivalcev Hondurasa živi v revščini. Zelo pogosti so tudi nasilni zločini, povezani z drogami in tolpami. Stopnja umorov je skoraj 40 na 100.000 prebivalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!