Hrvaška na vseh tekmah Eura z grbom NDH

Svet 29. Jun 202117:45 > 19:23 3 komentarji
Stuart Franklin/REUTERS

Na dresih hrvaške reprezentance, in to na vseh štirih tekmah, ki jih je ta odigrala na Euru – z Anglijo, Škotsko, Češko in Španijo –, je bil napačen grb.

Na evropskem nogometnem prvenstvu se je zgodila velika napaka, srbski mediji pišejo celo o škandalu. Na dresih hrvaške reprezentance, in to na vseh štirih tekmah, ki jih je Hrvaška odigrala na Euru – z Anglijo, Škotsko, Češko in Španijo –, je bil v hrvaški zastavi na dresih napačen grb. In sicer nekdanji grb ustaške Neodvisne države Hrvaške (NDH).

Prvo zgornje levo polje na šahovnici je bilo namreč belo, kar je grb nekdanje ustaške NDH. In ne rdeče, krašen je uradni državni hrvaški grb. Vse do danes napačnega grba nihče ni opazil.

Hrvaška nogometna zveza (HNS) se je javnosti in navijačem že opravičila in zatrdila, da gre za napako, na pa namerno dejanje. “Celoten tisk na športni opremi hrvaške reprezentance je v domeni podjetja Sitotisak Decolor iz Varaždina, vključno z zastavo. Na žalost se je zgodila nenamerna napaka pri ročnem vektorskem oblikovanju in za tem še v tiskanju. Hrvaška nogometna zveza bo terjala odgovornost od podjetja Sitotisak Decolor. Prav tako bo disciplinirala zaposlene, ki so odgovorni za to nenamerno dejanje, zaradi katerega se tudi opravičujemo javnosti in hrvaškim navijačem. Vsekakor pa Hrvaška nogometna zveza zavrača kakršnakoli namigovanja, da je šlo za namerno manipulacijo uradnega hrvaškega grba,” so danes sporočili s Hrvaške nogometne zveze.

euro 2020, grb euro 2020, grb
Stuart Franklin/REUTERS
Euro 2020, grb Euro 2020, grb
Wolfgang Rattay/REUTERS
Euro 2020, grb Euro 2020, grb
Wolfgang Rattay/REUTERS
euro 2020 euro 2020
Friedemann Vogel/REUTERS
Euro 2020 grb Euro 2020 grb
Wolfgang Rattay/REUTERS
Friedemann Vogel/REUTERS

Obvezen le grb nacionalne nogometne zveze

Lastnik podjetja Sitotisak Decolor iz Varaždina je Damir Kumek, ki se je že oglasil in tudi on je povedal, da je šlo za napako. “Zaradi tega imam popolno norišnico, a šlo je res za neljubo napako in ne za namerno dejanje. Niti mi nismo namerno tega natisnili, niti ni nihče od nas tega zahteval,” je Kumek povedal za Jutarnji list.

Na tekmah pod okriljem Uefe je sicer na dresih grb nacionalne nogometne zveze obvezen – in ta je bil pravi –, medtem ko zastavice tekmecev na posamični tekmi, ki so bile na hrvaških dresih, niso. Hrvaška je po porazu s Španijo s 5:3 izpadla sinoči v osmini finala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje