Hrvaška obeležuje 27. obletnico Nevihte

Svet 05. Avg 202212:23 > 13:22 0 komentarjev
Andrej Plenković
PROFIMEDIA

V Kninu na Hrvaškem na osrednji slovesnosti ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov danes obeležujejo 27. obletnico vojaške operacije Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem. Premier Andrej Plenković je v govoru izpostavil pomen Nevihte za vzpostavitev državnosti kot tudi njen obrambni značaj.

Zavrnil je “jalove in lažne” obtožbe o pregonu Srbov med Nevihto, ki jih ob obletnici izpostavljajo v Srbiji. Dejal je, da je znano, da jih je vodstvo hrvaških Srbov ob dogovoru z Beogradom prisililo, da zapustijo svoje domove. “Ne bomo dovolili, da se postavlja pod vprašaj osvobodilen in pravičen značaj domovinske vojne, niti da obtožujejo naše junake,” je dejal ter zavrnil srbsko obtožnico za štiri hrvaške pilote.

“Ponosni smo, ker varujemo pravice narodnih manjšin,” je še dejal ter obtožil Srbijo, da ne sodeluje pri vprašanju pogrešanih in taborišč na ozemlju Srbije, poroča hrvaški portal regionalne televizije N1.

Izpostavil je pomen Nevihte tudi za končanje vojne v Bosni in Hercegovini ter sklenitev daytonskega mirovnega sporazuma. Ponovil je, da bo Zagreb vztrajal pri ustavnih pravicah Hrvatov v BiH. “Ni evropske BiH, dokler vsi njeni državljani ne bodo legitimno in demokratično predstavljeni v organih države. Predpogoj je pravičen volilni zakon,” je dejal. Izpostavil je še, da je Hrvaška prav zato, ker ve, kako je biti žrtev agresije, podprla Ukrajino in nudi zatočišče 20.000 Ukrajincem.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v govoru izpostavil, da se Hrvaška nima česa sramovati in da mora glasno braniti svoje interese. Odhod srbskih prebivalcev med Nevihto je označil za “človeško tragedijo”, a izpostavil, da so odšli zaradi pohlepa in neumnosti oblastnikov v Beogradu, “ki niso pristali na načrt Z4”. Poudaril je, da je bil Zagreb pripravljen sprejeti ta tedanji predlog mednarodne skupnosti za politično rešitev glede območja, ki so ga nato osvobodili med Nevihto, čeprav za Hrvaško ni bil ugoden. Znova je opozoril na “brezpravnost” Hrvatov v BiH in dolžnost Hrvaške, da jim pomaga.

Predsednik parlamenta Gordan Jandroković je v govoru izpostavil, da je prihodnost Hrvaške v “naših rokah”. “Spoštujemo razlike in skupaj še naprej razvijajmo Hrvaško,” je dejal.

Navzoče je v imenu veteranov kot prvi nagovoril upokojeni general Mladen Markač, ki je izpostavil, da se na današnji dan zmage domovina zahvaljuje vsem, ki so jo branili med vojno. Poudaril je, da so “vedno v naših mislih vsi, ki so umrli ali ki so pogrešani”.

V Kninu, središču srbskega upora v državi med zadnjo vojno, se je sicer danes zbral hrvaški državni vrh. Gordan Jandroković, Zoran Milanović in Andrej Plenković so v okviru slovesnosti položili vence pri spomeniku hrvaške zmage na osrednjem mestnem trgu ter nato nagovorili zbrane na mestnem nogometnem stadionu.

V okviru slovesnosti so na kninski trdnjavi izobesili velikansko hrvaško zastavo, kot so to storili hrvaški vojaki 5. avgusta 1995 ob zavzetju mesta. Poimensko so navedli vseh 244 hrvaških vojakov, ki so umrli v operaciji.

Po maši in preletu letal bodo proslavo dneva zmage v organizaciji mestne občine zvečer končali s koncertom in ognjemetom.

Na Hrvaškem 5. avgust velja za enega največjih državnih praznikov, s katerim predvsem slavijo zmago in obujajo spomine na vojaško operacijo Nevihta leta 1995, ko so osvobodili veliko večino državnega ozemlja, ki so ga leta 1991 zasedli srbski nasprotniki hrvaške državnosti. Zato imajo na Hrvaškem Nevihto za ključen dogodek pri vzpostavitvi ustavnopravnega reda na svojem ozemlju.

V Srbiji pa operacijo obravnavajo kot največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni, ko naj bi bilo s hrvaškega ozemlja pregnanih okoli 200.000 Srbov.

To so ob dnevu spomina na trpljenje in pregon Srbov poudarili tudi v četrtek zvečer na osrednji obeležitvi v Novem Sadu, ki so se je med drugim udeležili srbski predsednik Aleksandar Vučić, srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike srbske Željka Cvijanović ter patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije.

Vučić je sredi napetosti na severu Kosova v govoru znova potrdil miroljubne namere svoje države. Mir “skoraj za vsako ceno” ostaja srbska politika, je dejal ter poudaril, da Srbija ne sanja o maščevanju ali spremembah meja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dejal je tudi, da Srbija ne bo več molčala o zločinih nad Srbi in da ne bo več sklanjala glave. Potrdila bo, da “prepovedano mesto Jasenovac in Nevihta nista mit, temveč dejstvi, s katerima živijo Srbi”, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!