Hrvaškega učitelja, ki se je stepel z dijakom, ne bodo odpustili

Svet 04. Jan 202413:56 4 komentarji
Nasilje učitelja nad dijakom
Posnetek zaslona/YouTube

Hrvaški srednješolski učitelj, ki se je decembra spopadel z enim od dijakov in ga med drugim s predmetom udaril po glavi, ne bo odpuščen, poroča hrvaški N1. Ravnateljica srednje šole je sicer takoj po incidentu sprožila postopek odpovedi pogodbe, a šolski svet soglasja k odpovedi ni podal.

Učitelj iz zagrebške srednje šole za strojništvo, ki se je decembra stepel z dijakom, ne bo odpuščen, poroča Index.hr.

Spomnimo: v javnost je pricurljal posnetek, kako dijak v razredu z mobilnim telefonom v roki pristopi k učitelju, ki sedi za mizo, in se mu zelo približa. Učitelj ga skuša odmakniti in ga odriva, nato pa se začne prerivanje.

Učitelj se med prerivanjem s hrbtom nasloni na omarico, iz katere vzame predmet in z njim udari dijaka po glavi, pri tem pa pade na tla. Ko vstane, ga dijak potisne k televizorju, učitelj pa ga skuša ponovno udariti s predmetom. Tu se vmešata še dva dijaka, ki primeta učitelja za roko, eden od njiju pa nanj potisne dijaka, ki se je z njim sprl.

šola
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Po nekaj sekundah se ga učitelj uspe osvoboditi, nakar iz predala vzame še en predmet in dijaka še enkrat udari. V tistem trenutku se pridruži še več fantov, ki učitelja in dijaka naposled ločijo, in razmere se umirijo.

Policija je učitelja takrat pridržala, ravnateljica srednje šole pa je takoj po incidentu sprožila postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi 60-letnega učitelja. A kot zdaj poroča hrvaški N1, šolski svet soglasja k odpovedi ni podal. Na hrvaškem ministrstvu za znanost in izobraževanje so za hrvaški medij pojasnili, da so “za izrek pedagoških ukrepov odgovorne strokovne službe in ravnatelji šolskih zavodov”.

Učitelj na delovnem mestu ostaja, je pa trenutno na bolniškem staležu.

Hrvaški mediji so namreč že decembra poročali, da naj bi bil profesor zaradi težkih življenjskih okoliščin že dlje časa pod izjemnim pritiskom, saj je v kratkem času tragično izgubil kar štiri ljudi iz najožje družine.

Poleg tega so po informacijah Jutarnjega lista nekateri dijaki profesorja v zadnjem času napadali med poukom in ga nazivali s “četniškim vojvodo”, saj so vedeli, da je bil del vojske v času hrvaške osamosvojitvene vojne. Profesor naj bi poskušal ustaviti zbadanje tako, da se je z dijaki spuščal v pogovore, ki niso bili povezani z učnim načrtom, in z njimi debatiral.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje