Hudo neurje v Dalmaciji: nanosi toče ponekod do pol metra visoko

Svet 02. Mar 202415:53 1 komentar
Neurje v Splitu novembra lani
Neurje v Splitu novembra lani (Foto: PROFIMEDIA)

Dalmacijo je zajelo močno neurje. Ponekod je padala toča, iz nekaterih krajev, med drugim iz Splita, pa poročajo o obilnem deževju. Pred obalo otoka Šolta se je ustvarila vodna tromba, najvišje vrhove v Dalmaciji pa je pobelil sneg, poroča spletni portal Dalmacija danas.

Dele severne Dalmacije je neurje zajelo minulo noč. Najhuje je bilo na območju kraja Sveti Filip i Jakov južno od Zadra, kjer so nanosi toče segali do pol metra visoko. Kot poroča portal Index.hr, močan sredozemski ciklon vpliva na vreme na območju celotnega Jadrana.

Najvišje vrhove v Dalmaciji, nad 1.500 metrov nadmorske višine, je medtem pobelil sneg. Temperatura zraka pa se je na vrhu Dinare spustila pod nič stopinj Celzija.

V morju pred otokom Šolta se je dopoldne pojavila vodna tromba, ki pa ni dosegla obale in ni povzročila škode. Kasneje je Šolto in bližnji otok Čiovo zajelo močno deževje. Na Čiovu je padlo 40 milimetrov padavin.

Na severu Dalmacije so nastajali hudourniki, kar je povzročilo veliko dela gasilcem in komunalnim službam.

Tromba se lahko razvije le iz kopastega oblaka,” je pred časom za N1 pojasnil meteorolog Blaž Šter. Po njegovih besedah ni nujno, da ta pojav nastane med nevihto. “Pri tleh pride do stika, vrtinčasta cev je naprej horizontalna, nato jo vzgornjik potegne navzgor in nastane vertikalna cev, nato se cev nekoliko zoži in tako nastane tromba,” je opisal Šter in dodal, da so trombe pogostejše, a šibkejše.

Podobno je bilo tudi v Splitu, kjer so v nekaterih delih mesta izmerili do 50 milimetrov dežja, zaradi česar je bilo več ulic poplavljenih. Ponekod je dež kasneje prešel v točo, še poroča portal.

Grmeči oblaki so območje Splita zajeli malo po trinajsti uri. Na zahodu drugega največjega hrvaškega mesta je padla izjemno velika količina padavin, na tamkajšnji meteorološki postaj, ki je postavljena na hribu Marjan, je namreč padlo 50 litrov dežja na kvadratni meter. Dež je nato prešel v točo in del mesta je pobelil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje