Izrael in Hamas podaljšala premirje, poteka sedma izmenjava ujetnikov

Svet 30. Nov 202306:44 > 19:08 2 komentarja

V Jeruzalemu so zjutraj odjeknili streli, umrli so trije ljudje, več je ranjenih. Izraelska policija, ki je kraj že zavarovala, je sporočila, da sta bila dva domnevna napadalca nevtralizirana. Odgovornost za napad je prevzel Hamas, ki se je medtem z izraelsko stranjo dogovoril, da premirje podaljšajo še za en dan. Poteka sedma izmenjava ujetnikov med Hamasom in Izraelom.

V streljanju v bližini avtobusne postaje v Jeruzalemu so bili ubiti trije ljudje, je sporočila izraelska reševalna služba. Še 16 je bilo poškodovanih, od tega več huje. Na kraju nesreče je umrla 24-letna ženska, preostale ranjence so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer je poškodbam podlegel starejši moški. Kmalu za tem pa so reševalne službe poročale o tretji smrtni žrtvi napada, poroča britanski BBC.

Dva domnevna napadalca sta med jutranjo prometno konico začela streljati v bližini avtobusne postaje na obrobju Jeruzalema, je pojasnila izraelska policija. Eden od njiju naj bi bil oborožen s puško M-16, drugi pa s pištolo. Ob tem je policija dodala, da sta bila oba kmalu po napadu ubita, v mestu pa so poostrili nadzor.

Odgovornost za napad je prevzelo skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki je sporočilo, da je ta operacija “naraven odgovor na zločine brez primere, ki jih je okupator zagrešil na območju Gaze in nad otroki v Dženinu”.

Streljanje v Jeruzalemu Streljanje v Jeruzalemu
Foto: Ronen Zvulun/REUTERS
Streljanje v Jeruzalemu Streljanje v Jeruzalemu
Foto: Ronen Zvulun/REUTERS
Streljanje v Jeruzalemu Streljanje v Jeruzalemu
Foto: Ronen Zvulun/REUTERS
Streljanje v Jeruzalemu Streljanje v Jeruzalemu
Foto: Ronen Zvulun/REUTERS

Napad v Jeruzalemu sta obsodila predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon. Opozorila sta, da tovrstni napadi pomenijo oddaljevanje možnosti za konec konflikta.

Do nasilnega obračuna je prišlo tudi na Zahodnem bregu. V napadu z avtomobilom na kontrolno točko sta bila lažje poškodovana dva izraelska vojaka, ki so ju že odpeljali v bolnišnico. Izraelska vojska je napadalca “nevtralizirala”, zavarovala območje in trenutno išče druge morebitne osumljence.

Izrael in Hamas tik pred iztekom podaljšala premierje, v teku nova izmenjava talcev

Le nekaj minut pred današnjim iztekom začasnega premirja sta se Izrael in Hamas dogovorila o enodnevnem podaljšanju. Izraelska vojska je sporočila, da so se za to odločili v luči napora pogajalcev, da se nadaljuje proces osvobajanja talcev. Podaljšanje premirja je potrdil tudi Hamas. Začasno prekinitev ognja sta sprti strani podaljšali tik pred zdajci, saj se nista uspeli dogovoriti o novem seznamu Izraelcev, ki bi jih Hamas izpustil iz Gaze.

Predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je potrdil, da so se strinjali za podaljšanje premirja pod enakimi pogoji kot doslej. To pomeni nadaljnjo prekinitev vseh vojaških aktivnosti v Gazi, dostavo humanitarne pomoči in novo izmenjavo talcev ter palestinskih zapornikov. Tako je izraelska vojska zvečer potrdila, da so sprejeli dve izraelski talki iz Gaze. Ena od niju je tudi državljanka Francije.

humanitarna pomoč, gaza humanitarna pomoč, gaza
Humanitarna pomoč za Gazo (Foto: Mohamed Abd El Ghany/REUTERS)
humanitarna pomoč, gaza humanitarna pomoč, gaza
Humanitarna pomoč za Gazo (Foto: Mohamed Abd El Ghany/REUTERS)
humanitarna pomoč, gaza humanitarna pomoč, gaza
Humanitarna pomoč za Gazo (Foto: Mohamed Abd El Ghany/REUTERS)

“V naslednjih nekaj urah bodo predvidoma Rdečemu križu predali še dodatne izraelske talce,” je ob naznanitvi izpustitve dveh talk na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelske vojske. Izraelski mediji so pred tem poročali o izpustitvi najmanj osmih talcev, strani naj bi se pogajali tudi o vrnitvi treh trupel. Po oceni Izraela je v Gazi ujetih še več kot 150 civilistov in vojakov.

Od začetka začasnega premirja minuli petek je na območje Gaze prispelo tudi 1.132 tovornjakov s pomočjo, je navedel Rdeči polmesec, ni pa podrobneje pojasnil, za katero vrsto pomoči gre.

Blinken: Premirje v Gazi daje rezultate in bi se moralo nadaljevati

Kljub enodnevnemu podaljšanju premirja pa se nadaljujejo pogajanja o novem podaljšanju prekinitve ognja, za kar si poleg Katarja prizadevajo tudi ZDA in Egipt. Kot je dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby, si ZDA “dobesedno iz ure v uro” prizadevajo, da bi sedmi dan začasnega premirja v Gazi postal “deveti, deseti” in še naprej, poroča britanski BBC.

Da začasno premirje daje rezultate in bi se moralo nadaljevati, je v Tel Avivu ocenil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je pomagal pri pogajanjih za podaljšanje prekinitve ognja. Po njegovi oceni je bil svet zaradi premirja “priča zelo pozitivnemu razvoju dogodkov”. Izpostavil je še nujno zaščito civilistov.

Na kasnejšem srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem je Blinken potrdil pravico Izraela do samoobrambe, a ga obenem pozval, naj “sprejme vse možne ukrepe, da bi se izognili škodovanju civilistom”. Obenem je po besedah njegovega tiskovnega predstavnika terjal takojšnje ukrepe, ki bi zagotovili, da bodo skrajneži med naseljenci na Zahodnem bregu odgovarjali za nasilje nad Palestinci.

Blinken se je pozneje srečal še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Kot je zapisal na omrežju X, je v Ramali ponovil zavezanost ZDA k “spodbujanju oblikovanja palestinske države”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje