Inovativni Japonci: 5 pametnih izumov, ki se jim preostali svet le čudi

Magazin 23. Nov 202219:11
Prozorno stranišče na Japonskem
Foto: PROFIMEDIA

Od stranišč, ki jih obkrožajo pametna stekla, do uličnih avtomatov, na katerih lahko kupite topel obrok in vsakodnevne predmete – Japonci navdušujejo z majhnimi izumi, ki lajšajo vsakdan.

Kombinacija pametne tehnologije, občutka za podrobnosti in tradicionalnega spoštovanja bontona je na Japonskem rodila kopico inovativnih idej, ki so že v vsakodnevni uporabi. Zbrali smo pet pametnih izumov, ki imajo svoje korenine na Japonskem.

Prozorna stranišča

Japonska stranišča so na presečišču med nujno infrastrukturo, računalniškimi igricami in džuboksom, saj ponujajo celo vrsto posebnih učinkov. Nekatera lažno splakujejo in grejejo sedež, druga igrajo vašo najljubšo glasbo. Nekatera stranišča ob običajnem toaletnem papirju ponujajo še manjši papir, s katerim lahko med opravljanjem potrebe očistite še svoj telefon.

Ena izmed zanimivosti, na katero lahko naletite na japonskih ulicah, so tudi stranišča, ki jih obdajajo barvna stekla. Ko je stranišče prosto, so stekla, ki ga obdajajo, prozorna, ko pa je stranišče zasedeno (oziroma od znotraj zaklenjeno), pa se stekla avtomatsko zameglijo. Ko se sprehodite mimo, tako hitro vidite, ali je stranišče prosto – in čisto.

Prozorno stranišče na Japonskem
PROFIMEDIA
Prozorno stranišče na Japonskem
PROFIMEDIA
Prozorno stranišče na Japonskem
PROFIMEDIA

Vroče peščene kopeli

Medtem ko so nekateri japonski izumi v celoti avtomatizirani, pa drugi ne zahtevajo uporabe naprednih tehnologij. Eden izmed njih je denimo star več kot 300 let. Gre za vrsto kopeli, ki za sproščanje in krepitev zdravja uporablja vročo vodo, ki izvira izpod peska na številnih japonskih peščenih plažah.

Če se boste po njih sprehajali – še posebej po priljubljenih plažah v mestu Ibusuki – naj vas tako ne preseneti, če boste videli, kako iz peska štrli kopica človeških glav in nič drugega.

Kopel v vročem pesku
PROFIMEDIA
Kopel v vročem pesku
PROFIMEDIA
Kopel v vročem pesku
PROFIMEDIA

Hitrejši in udobnejši vlaki

Tokaido Shinkansen velja za eno najbolj znanih železniških prog na svetu, po njej pa je leta 1964 peljal prvi superhitri vlak. Vlaki, ki potujejo po tej progi, so povezani s potresnimi senzorji, ki v primeru, da zaznajo povečano seizmično aktivnost, samodejno izklopijo napajanje, aktivirajo zasilne zavore in vlak se ustavi.

Japonske železnice imajo ob tem tudi jasna pravila obnašanja, ki poleg glasnega zvonjenja mobilnih telefonov in pogovorov prepovedujejo tudi uživanje hrane in pijače (razen vode). Hrana je dovoljena le na daljših razdaljah, pri čemer pa se razume, da se boste izogibali jedem, ki bi vlak napojile z intenzivnimi vonjavami. Nekateri vlaki imajo tudi vagone, ki so posebej namenjeni ženskam.

Hitri vlaki na Japonskem
PROFIMEDIA
Hitri vlaki na Japonskem
PROFIMEDIA
Hitri vlaki na Japonskem
PROFIMEDIA

Kosilo iz avtomata

Ulični avtomati so na Japonskem zelo priljubljeni. Ob kavi, soku, vodi, slanih in sladkih prigrizkih si lahko na avtomatih s pritiskom na gumb privoščite tudi ramen in podobne sveže postrežene tople jedi, kot so dim sum, krompirček, rezanci ali juha. Avtomate s hrano boste najpogosteje našli na železniških oziroma avtobusnih postajah, kjer se zbira veliko ljudi. Obstajajo tudi avtomati, ki nudijo le eno vrsto hrane – denimo avtomati z bananami, paradižniki ali sveže pečeno pokovko.

Na številnih avtomatih lahko kupite tudi predmete, ki so koristni za vsak dan, kot so rože ali dežniki, pa tudi predmete presenečenja.

Avtomat na Japonskem
PROFIMEDIA
Avtomat na Japonskem
PROFIMEDIA
Avtomat na Japonskem
PROFIMEDIA

Najem otroškega vozička

Med majhnimi inovacijami, ki močno olajšajo vsakdanje življenje, so tudi otroški vozički, ki jih lahko najamete na letališčih, v supermarketih in tudi nekaterih zabaviščnih parkih. Tako vašim majhnim otrokom med terminali, policami in zabavnimi atrakcijami ne bo treba hoditi peš. Nekatere družine jih uporabljajo tudi, da se njihovi otroci malce spočijejo ali pa jih v njih nahranijo.

Japonska
PROFIMEDIA
Japonska
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar