NIJZ: Uporaba konoplje prinaša pomembna tveganja za zdravje prebivalstva

Slovenija 10. Maj 202422:31 11 komentarjev
svetovni dan marihuane
Foto: PROFIMEDIA

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob pobudah o spremembi zakonske regulacije opozarja na pomembna javnozdravstvena tveganja, ki so povezana z uporabo konoplje, in sicer posebej pri mladostnikih. Uporaba konoplje zaradi splošnega prepričanja o neškodljivosti oz. celo koristnosti konopljinih pripravkov narašča, so navedli

Uporaba konoplje v medicinske namene je v Sloveniji dovoljena že deset let, so v zapisu na spletni strani izpostavili na NIJZ. Dostopnost do zdravil s kanabinoidi je omogočena vsem bolnikom, ki takšno zdravljenje potrebujejo in jim ga svetuje zdravnik. Po mnenju NIJZ mora biti medicinska konoplja kot druga zdravila regulirana in varna za uporabo ter v pristojnosti medicinske stroke.

Opozorili so na raziskave, ki kažejo na škodljivost uporabe konoplje pri mladostnikih, saj povzroča spremembe v funkciji in strukturi možganov. Med najpogostejše posledice se uvrščajo okrnjen kratkoročni spomin, tesnobnost, panika ter preganjavica. Pogostejše so še težave v šoli in v odnosih s sovrstniki. V primeru dolgotrajne uporabe so spremembe lahko nepovratne in privedejo do pomembnega upada funkcioniranja, zmanjšane socialne vključenosti, zmanjšane kakovosti življenja in neuresničevanja mladostnikovih potencialov.

Zgodnji začetek uporabe in redna uporaba konoplje v mladosti lahko vodi tudi do razvoja hujših duševnih motenj, kot so psihotične in depresivne motnje, ter predstavlja večje tveganje za razvoj odvisnosti od drugih drog kasneje v življenju. Pri mladostnikih, ki redno uporabljajo konopljo, lahko težave vztrajajo tudi po prenehanju uporabe, so opozorili. Omenili so še tveganja za povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, povečano tveganje za srčni infarkt in celo srčni zastoj.

Slovenija ima po razširjenosti rabe konoplje med mladostniki po navedbah NIJZ že sedaj nezavidljive rezultate v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Približno vsak sedmi 15-letnik in vsak tretji 17-letnik jo je že kdaj v življenju uporabil konopljo. Med dnevne uporabnike konoplje se uvršča dober odstotek 15-letnikov in nekaj manj kot trije odstotki 17-letnikov.

Kot so navedli, lahko uporaba konoplje povzroči škodo tudi osebam, ki je ne uporabljajo. Opozorili so na pasivno kajenje in večje tveganje v prometu zaradi zmanjšane psihofizične sposobnosti za vožnjo. Raziskave kažejo, da ponekod narašča uporaba konoplje v nosečnosti, kar predstavlja tveganja za zdravje ploda. Obstajajo tudi raziskave o škodljivih vplivih THC na kognitivne funkcije, ki so opazne kasneje v času odraščanja. Vse pogostejše pa so tudi zastrupitve s konopljo, so omenili na NIJZ.

Vse našteto po njihovih navedbah pomeni dodatne obremenitve zdravstvenega sistema in socialnih služb. Omejevanje dostopa do vseh psihoaktivnih snovi s potencialom za zlorabo je najosnovnejši in eden izmed dokazano najbolj učinkovitih sistemskih ukrepov politike na tem področju, ki zmanjšuje zdravstvene in širše negativne posledice, so izpostavili.

V rubriki POGLOBLJENO smo pred kratkim objavili podroben članek o stanju medicinske konoplje v Sloveniji, kaj je dovoljeno, kaj je dostopno, koliko bolnikov dobi konopljine pripravke na recept. Članek si lahko preberete na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje