Irska družbi Meta naložila 265 milijonov evrov kazni

Svet 28. Nov 202218:15 0 komentarjev
meta
PROFIMEDIA

Irski organ za varstvo osebnih podatkov DPC je ameriški družbi Meta, krovnemu podjetju med drugim družbenega omrežja Facebook, naložil plačilo 265 milijonov evrov kazni, ker so podatke več kot 500 milijonov uporabnikov Facebooka zlorabili hekerji.

Irski organ za varstvo osebnih podatkov DPC je preiskavo sprožil aprila 2021, potem ko so bili na nekem hekerskem spletnem forumu objavljeni podatki o imenih, telefonskih številkah in naslovih elektronske pošte 533 milijonov uporabnikov Facebooka. Preiskava se je nanašala na obdobje med majem 2018 in septembrom 2019, organ pa je presojal, ali je šlo za kršitev splošne uredbe EU o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Odločil je, da je šlo za kršitve uredbe in da je zanje odgovorna Meta. Družbi je naložil plačilo 265 milijonov evrov denarne kazni in ji tudi naročil, da mora do določenega roka postopke ravnanja s podatki uskladiti z uredbo.

Facebook je sporočil, da bo odločbo DPC proučil. Pred tem je že pojasnjeval, da so hekerji v letu 2019 podatke pridobili z zlorabo funkcije, ki uporabnikom olajša iskanje prijateljev v seznamu stikov. S to zadnjo so kazni Meti na Irskem v zadnjih 14 mesecih dosegle 910 milijonov evrov. Septembra 2021 so organi zaradi kršitev pravil zaščite osebnih podatkov Metinemu družbenemu omrežju WhatsApp naložili 225 milijonov evrov kazni. Marca letos je prav tako zaradi zlorabe osebnih podatkov Meta dobila 17 milijonov evrov kazni, septembra letos pa je DPC zaradi kršitev Metine aplikacije Instagram naložil plačilo 405 milijonov evrov kazni.

Meta se je zoper odločbi glede Instagrama in WhatsAppa pritožila, o primerih sedaj odloča sodišče, sodba pa bo precedenčna za prihodnje preiskave zlorab osebnih podatkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!