Iz pripora na parado ponosa v Zagrebu in srečanje z županom

Svet 04. Jun 202220:19 0 komentarjev
N1

V Zagrebu se danes odvija Parada ponosa, na kateri se je zbralo več tisoč ljudi. Na ulice jih je prišla podpret tudi spremljevalka zasedbe Pussy Riot, aktivistka Aisoltan Niiazova, ki so jo včeraj izpustili iz zagrebškega pripora.

Evropska turneja ruske feministične skupine Pussy Riot ne poteka brez zapletov. Njihovo spremljevalko Aisoltan Niiazovo so, kot smo poročali, najprej pridržali slovenski policisti. Po nekaj urah zaslišanja na ljubljanskem okrožnem sodišču so jo izpustili na prostost, saj se je izkazalo, da je bila za kaznivo dejanje, zaradi katerega je bila izdana tiralica, že obsojena in je kazen v celoti tudi prestala.

Nato so se članice kolektiva odpravile na Hrvaško. Toda že na mejnem prehodu Obrežje so Niiazovo v ponedeljek na podlagi iste mednarodne tiralice pridržali hrvaški policisti. V nasprotju s postopkom pri nas so ji odredili ekstradicijski (izročitveni) pripor, grozil ji je izgon v Turkmenistan. Tiralica je bila namreč izdana, ker naj bi jo zaradi aktivizma v Turkmenistanu lažno obtožili spornih poslov in sodelovanja z opozicijo.

Včeraj so Niiazovo izpustili iz pripora v zagrebškem zaporu Remetinac. Kot je dejala, so pogoji tam hujši kot v Rusiji. Poudarila je, da zaprte ženske v nasprotju z moškimi med drugim nimajo pravice do sprehoda na prostem čez dan, ampak šele zvečer, kar pomeni, da ne vidijo sončne svetlobe.

Potem ko so jo izpustili, pa se je danes udeležila parade ponose v Zagrebu. Srečala se je tudi z zagrebškim županom Tomislavom Tomaševićem.

Za mesto 21. stoletja

V Zagrebu namreč danes poteka 21. parada ponosa, pohoda po ulicah in trgih hrvaške prestolnice se udeležuje več tisoč ljudi. Geslo parade je “Dajte nam naše štiri stene!”. Z njim pripadniki LGBTQ+ skupnosti ironično opozarjajo na to, da so pred dvema desetletjema s prvo parado izstopili izza svojih štirih sten, zdaj pa od mestnih oblasti pričakujejo prostore za svoje delovanje.

#related-news_1

Zagrebški župan je množico podprl z besedami, da je 21. parada ponosa namenjena Zagrebu 21. stoletja, ki naj bo mesto, odprto za vse raznolikosti in tolerantno do vseh.

Tomašević se je odzval tudi na tožbo, ki so jo nedavno proti mestu Zagreb vložili predstavniki ‘Pohoda za življenje’, ker župan njihovih zastav ni želel razobesiti na magistratu. Gre za organizacijo, ki nasprotuje pravici do splava.

Profimedia
parada Zagreb parada Zagreb
Profimedia
Profimedia

“Tožbe se ne bojim,” je dejal Tomašević. “Obešanje zastav na mestne drogove in projekcije na vodnjakih so v pristojnosti župana.” Poudaril je, da ni udeležencem Pohoda za življenje nihče omejeval svobode govora in zbiranja ter da so jim dovolili postavitev stojnic na javnih površinah. “Drugače pa bi izobešanje zastav na mestne drogove pomenilo, da mestna oblast to idejo podpira. Cilji Pohoda za življenje pa so diametralno nasprotni našemu programu, v katerem smo obljubili, da bomo zavarovali dostopnost do splava, ki je zakonsko dovoljen. Če bi izobesili njihove zastave, bi bilo to hinavsko,” je poudaril.

Potem ko je Hrvaško pred tedni razburila zgodba Mirele Čavajda, ki na Hrvaškem ni mogla opraviti splava, čeprav je bil zarodek hudo poškodovan, v teh dneh odmeva zgodba ženske, ki naj bi ji v bolnišnici v Osijeku opravili splav, a je po “operaciji” ugotovila, da ga niso opravili in je še vedno noseča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!