Iz zapora po sedmih letih izpustili po krivem obsojeno: “To je težka travma”

Svet 18. Jan 202408:02 2 komentarja
Lilian so po več kot sedmih letih izpustili iz zapora.
Lilian so po več kot sedmih letih izpustili iz zapora. (Foto: PROFIMEDIA)

V Salvadorju so po več kot sedmih letih iz zapora izpustili žensko, ki je bila na obsojena na 30-letno zaporno kazen, ker naj bi skušala splaviti. "To je bila zelo težka travma, ki je ne privoščim nikomur," je dejala v sredo po izpustitvi. Tožilstvo jo je tedaj namreč obtožilo umora hčerke, ki je tri dni po rojstvu umrla zaradi zdravstvenih težav, poroča BBC.

Lilian je leta 2015 rodila deklico, ki je tri dni po porodu zaradi zdravstvenih zapletov umrla. Tožilstvo je 28-letnico, ki ima še eno, danes 10-letno  hčerko, tedaj obtožilo malomarnosti in umora.

Ta je obtožbe ves čas zavračala z besedami, da ni nameravala prekiniti nosečnosti in da je v primeru nedolžna. “V imenu vseh svojih sopotnic vas prosim, da prenehate obtoževati in preganjati druge nedolžne ženske, kot sem jaz,” je Lilian dejala na novinarski konferenci v sredo po izpustitvi iz zapora. Poudarila je, da je bila to zanjo zelo travmatična izkušnja, ki je ne privošči nikomur, poroča BBC.

Na prostost je bila izpuščena decembra lani, a je informacija v javnost prišla šele zdaj. Sodnik je takšno odločitev sprejel, ker je bila v dneh po porodu v ranljivem položaju.

Kot še poroča BBC, naj bi bilo v salvadorskih zaporih po krivem obsojenih več deset žensk. Prav zaradi tega so se aktivirale kampanje skupin za pravice po krivem obsojenih žensk, ki so pomagale tudi pri izpustitvi Lilian. V zadnjih letih so tudi zaradi njihovih prizadevanj izpustili več žensk.

Predsednik Republike Salvador Nayib Bukele, ki bo na prihajajočih predsedniških volitvah najverjetneje ponovno izvoljen na to mesto, si sicer prizadeva izboljšati razmere v porodnišnicah, da bi bili porodi varnejši, ne namerava pa spremeniti zakona o splavu.

Lilian so po več kot sedmih letih izpustili iz zapora. Lilian so po več kot sedmih letih izpustili iz zapora.
(Foto: PROFIMEDIA)
Lilian so po več kot sedmih letih izpustili iz zapora. Lilian so po več kot sedmih letih izpustili iz zapora.
(Foto: PROFIMEDIA)
Lilian so po več kot sedmih letih izpustili iz zapora. Lilian so po več kot sedmih letih izpustili iz zapora.
(Foto: PROFIMEDIA)

V Salvadoru so popolno prepoved splava uvedli leta 1998 in ne vključuje nobenih izjem. Ženskam, spoznanim za krive prekinitve nosečnosti, grozi od dve do osem let zapora. V primerih, ko jih obtožijo umora z oteževalnimi okoliščinami, pa je kazen lahko tudi 30 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje