Izgubljeni deček po šestih letih le doma, okoliščine izginotja pa še skrivnostne

Svet 17. Dec 202315:51 0 komentarjev
Alex Batty
Alex Batty je bil še mlad fant, ko sta ga mama in dedek odpeljala na dopust. Nato se je za njim izgubila vsaka sled. (Foto: REUTERS)

17-letni britanski deček Alex Batty, za katerim se je pred šestimi leti izgubila vsaka sled, je le prispel domov, kjer se je ponovno združil s svojo babico in prvo noč pri njej tudi že prespal. "Ne morem povedati, kako olajšana in srečna sem, da Alex varen," pripoveduje dečkova babica. Policija pa se medtem pripravlja na pogovor z dečkom, da bi izvedeli, kaj se je resnično zgodilo pred šestimi leti, ko je odšel z mamo in dedkom.

Britanski deček Alex Batty, ki je bil šest let pogrešan, se je vrnil domov v Veliko Britanijo, se ponovno združil s svojo babico in prvo noč pri njej tudi že prespal. Iz Francije, kjer so ga v sredo našli in kjer naj bi preživel zadnjih nekaj let, je poletel v soboto in varno pristal v domačem Oldhamu v Manchestru.

“Ne morem povedati, kako olajšana in srečna sem, da je Alex varen in zdrav. Tako dobro je bilo spet slišati njegov glas in videti njegov obraz,” je dejala njegova babica in skrbnica Susan Caruana.

A okoliščine dečkovega izginotja ostajajo nejasne. 17-letnik uradne izjave policiji še ni dal, zaenkrat mu želijo dati preiskovalci dovolj časa, da se privadi na vrnitev domov in ga čakajo, da bo spregovoril, ko se bo počutil dovolj udobno in varno. Po pogovoru z dečkom pa se bo policija nato odločila, kako bo nadaljevala preiskavo, poroča Guardian.

“Ta trenutek lahko rečemo le, da smo zelo veseli, da se je vrnil in da se zavedamo, kako pomemben trenutek je to zanj in za njegove bližnje,” je povedal predstavnik pristojne policijske postaje Matt Boyle.

Matt Boyle
Matt Boyle (Foto: PROFIMEDIA)

Preden se je 17-letnik vrnil domov so tudi francoske oblasti potrdile, da je najstnik zdrav in da, kot kaže, v letih njegovega izginotja ni doživljal zlorab, ni pa se socializiral z vrstniki in v vsem tem času tudi ni hodil v šolo.

Šest let v duhovni skupnosti v Pirenejih

Kot poročajo britanski mediji, naj bi deček živel v alternativni nomadski duhovni skupnosti, ki se je selila po pirenejskih dolinah. To območje je sicer znano po tem, da privlači ljudi, ki iščejo alternativni življenjski slog in je znano tudi po sektah, kultih in skupinah ljudi, ki verjamejo v teorije zarote.

Takšna sta bila tudi dečkova mati Melanie Batty in dedek David Batty, ki naj bi ga prvotno odpeljala na počitnice v Francijo in tam, tako kot on, izginila. Dečkova mati in dedek naj bi babic rekla, da ga bosta odpeljala na enotedenske počitnice.

A nato se je za njimi izgubila vsaka sled, policija pa mamo in dedka še vedno išče. Po navedbah Guardiana sumijo, da je mati odpotovala na Finsko, dedek pa da naj bi pred pol leta umrl.

Alex Batty
Alex Batty s svojo materjo in dedkom (Foto: PROFIMEDIA)

Prebivalci francoske vasi v Pirenejih La Bastide, kjer je deček bil, so za BBC pripovedovali, da je Alex v zadnjih dveh dveh letih občasno prespal v eni od hiš za goste. Oditi pa naj bi se odločil po naznanilu matere, da se bo preselila na Finsko.

Najprej je štiri dni blodil, dokler ga ni ustavil voznik in mu pomagal stopiti v stik z britanskim veleposlaništvom in babico. Prek voznikovega profila na Facebooku ji je poslal sporočilo: “Živijo, babi, tukaj Alex. Sem v Toulousu. Resnično upam, da boš dobila to sporočilo. Rad te imam, rad bi prišel domov.”

alex batty
Cesta, kjer je Alex Batty zoper navezal stik z zunanjim svetom (Foto: Stephanie Mahe/REUTERS)

Alex je imel v Franciji tudi drugo ime, vsi so mislili, da mu je ime Zac. “Šele ko sem v medijih videl, kaj se je zgodilo, sem dojel, kakšna je resnica,” je britanske medije povedal eden od prebivalcev vasi La Bastide, kjer so Alexa opisovali kot prijaznega fanta.

Ko smo ga nazadnje videli, je nosil kovček, a ni povedal, kam se odpravlja. Nekaj dni kasneje se je izkazalo, da po vseh teh letih le domov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!